ОТ ДЕКЕМВРИ СТОЛИЧАНИ ЩЕ СЛЕДЯТ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В РЕАЛНО ВРЕМЕ

Петък, 12 Юли 2019 15:03


В София монтираха първата сензорна станция за качеството на въздуха. От декември столичани и гостите на града ще могат да следят за замърсявания в реално време.

Всички сензорни станции трябва да бъдат монтирани до края на лятото. Те ще се разположат в различни райони на столицата. Първата е поставена в парк "Хиподрума" в столичния район “Красно село” до станция на Изпълнителна агенция "Околна среда". 


ВЕНЕЛИН ГЪРБОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ФИРМАТА, РАЗРАБОТИЛА СЕНЗОРНИТЕ СТАНЦИИ
 “За да може да се докаже, че тези сензори, нови методи са надеждни и дават точна информация, е необходимо да се проведе така наречената еквивалентност и продължителен период от време да работят заедно двете станции една до друга, да се сравняват данните. Да се види има ли разлики, какви са разликите, приемливи или неприемливи са, т.е. това си е европейска процедура.” 

Кметът Йорданка Фандъкова лично провери монтажа на апаратурата. 

 ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СОФИЯ
“Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава на нас възможност да реагираме и да предприемаме мерки, а от друга страна на гражданите да са информирани по всяко едно време на денонощието.” 

Апаратурата измерва 4 газови концентрации – въглероден окис, озон ,серен и азотен диоксид . Тя е комбинация от две станции - за качеството на въздуха и метеорологична станция , тъй като освен емисиите, измерва и температура, налягане, и влажност, обясни Венелин Гърбов, от фирмата, разработила сензорните станции. Той уточни, че сензорите са в активна защитна обвивка, за да не се виляят от температурите. 

 ВЕНЕЛИН ГЪРБОВ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ФИРМАТА, РАЗРАБОТИЛА СЕНЗОРНИТЕ СТАНЦИИ
 “Веднага е въпросът локален проблем ли е или по-глобален. Това в момента не може ад се каже докато не се отиде на място. С такива множество станции, параметрите, които допълнително ще бъдат сложени сензорите това моментално ще се прихване това локален или глобален проблем ли е и къде се разпространява.”  

Битовото отопление и транспортът остават основните замърсители на въздуха, посочи директорът на “Климат, енергия и въздух” към СО Теодора Полимерова. По думите й миенето на улиците дава своя резултат в битката с мръсния въздух. 

ТЕОДОРА ПОЛИМЕРОВА ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ “КЛИМАТ, ЕНЕРГИЯ И ВЪЗДУХ” КЪМ СО
 “Виждаме намаляване на 2018 спрямо 2017 със 17% намаляват броя на дните с превишения. А 2019 спрямо 2017 намаляват с 45% близо броя на дните с превишения във всички автоматични измервателни станции.” 

Решаването на проблема с качеството на въздуха не може да стане само с действията на 1 или 2 институции, посочи Йорданка фандъкова.

 ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА КМЕТ НА СОФИЯ
“Сами по себе си те няма да подобрят качеството на въздуха. Но те имат за цел първо да информират нас – ние да можем да следим в реално време, за да планираме мерките и стъпките и второ – да информират гражданите.” 

Проектът е финансиран с европейски средства по програма "Балкани - Средиземно море". За София те са отпуснати 500 000 евро. В програмата участват още 4 града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ЮРИ СИРИЙСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
20:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми
18:40
Тенис: Каролина Плишкова - Петра Мартич (Zhengzhou Open, Чънджоу; WTA Premier - финал, повторение)
19:00
Футбол: Леванте - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)