ВОЕННОМОРСКО УЧЕНИЕ "БРИЗ 2019"

Събота, 20 Юли 2019 12:03


Военноморското учение Бриз 2019 е на финала си. В продължение на 10-тина дни български и международни военнни от НАТО проведоха съвместни учения.

 

Български военни моряци спасяваха бедстващи хора на море, предотвратиха нелегален трафик и задържаха кораб с опасен товар и терористи. Това бяха малка част от епизодите, оттренирани в рамките на военноморското учение с международно участие Бриз 2019. То се провежда от 93-та година насам с цел – повишаване оперативната съвместимост на държавите членки на алианса . Сред задачите по време на учението бяха още - разминиране , отговор на въздушна и морска атака.

 

контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС - Като първоначална оценка за учението бих казал, че то постига своите задачи и това, което демонстрираха екипажите на море е това, което и очаквахме – да изпълнят задачите в пълен обем , така както е необходимо и така както се очаква от въоръжените сили и в частност на ВМС на България.

 

Тази година в учението участваха 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и над 2000 военнослужещи , сред тях представители на постоянната група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

 

кап.1-ви ранг Камен Кукуров – началник на щаба на Бриз 2019. В други години чуждестранните офицери бяха наблюдатели и колкото и да е това ги води като един вид екскурзианти в това учение. Докато сега, участвайки плътно навсякъде във всяко едно мероприятие по планирането и изпълнението на сериалите показа, че ние може да работим и ръководим един многонационален щаб. Спокойно мога да кажа, че българските офицери съвместно с чуждите офицери изградиха щаб,който с висок процент успеваемост може да ръководи морски операции при кризи от военен и невоенен характер.

 

Маневрите в Черно море бяха наблюдавани почти през цялото време от бойния флот на Русия.

 

контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС /Това е съвсем нормално и не бива да учудва никого . Ние споделяме общо море, както ние ,така и те имат право да се ползват от благините на морската среда. Това че те присъстват близо до нас, по никакъв начин не ни пречи да си изпълним задълженията, така както е необходимо естествено. Така че ние го приемаме го като нещо нормално и не е повод за каквито и да е притеснения Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми