НОВИ НАХОДКИ И АРТЕФАКТИ В СОЗОПОЛ

Събота, 20 Юли 2019 12:04


В Созопол показаха най-новите археологически проучвания и открити артефакти. Експонатите могат да бъдат видени в Центъра за местни занаяти и изкуства в града.

 

Изложбата събира най-доброто, което е открито или консервирано чрез археологическите проекти и школи на фондация „Балканско наследство“ и нейните партньори, студенти и дарители, каза председателят на Фондацията Иван Василев.
 

Иван Василев- председател на фондация „Балканско наследство“:  „Това, всъщност, е една малка част от постигнатото, което искаме да покажем на обществеността в България, да покажем, че с общи усилия можем да постигнем много, не е нужно да се оплакваме, че нещата не се случват, можем сами да ги случим.


Показани са артефакти от остров Свети Кирик и от районите на Созопол, Варна, Пазарджик и Септември.
 

Кръстина Панайотова-археолог: „Рибно блюдо е един от последните предмети, реставриран през тази година от студентите, които не само се учат как да да работят при нас на терен, но и как да съхраним откритите находки.“
 

Найден Прахов-археолог: „Последният фрагмент беше открит през 2017 година, по време на нашата школа, тогава участниците бяха развълнувани от това, че са намерили част от този купол, който и тогава е бил така консервиран и реставриран във Варненския музей, и те събраха пари и финансираха това той да бъде разглобен на частите, да бъде залепена новата част, която намериха те и отново да бъде реставриран, както е в момента. “
 

Изложбата ще гостува в Созопол до 15 октомври. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:00
Новини
07:00
Футбол: Гранада - Алавес (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
08:00
Тенис: Ребека Петерсон - Хедър Уотсън (Tianjin Open, Тианцин; WTA International - финал и награждаване, повторение)