ИЛИНДЕН Е!

Събота, 20 Юли 2019 15:20


Стари легенди разказват че по Илинден морето е най-опасно и взима жертви. Рибарите почитат празника на 2 август, но вярват че през двати дни морето не е благоприятно. Спасители и плажуващи днес също са по-предпазливи.

 

Въпреки че в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас Илинден се отбелязва не на 20 юли, а по стар стил на 2 август, днес лодките ще останат вързани на брега. По-суеверните заради легендата за свети Илия, а по-опитните защото знаят, че вече има опасно морско вълнение известно като солуган. Още по-опасна била появата на вятър известен сред морските хора с друго име.
 

 

Димитър Янчев – рибар – „Името му е мелтем, но старите рибари понеже ползват турска терминология много, казват карпуз мелтем, тоест когато зазреят дините тогава се появява този вятър който е относително постоянен източен вятър по нашето крайбрежие. Лошото е че не предизвиква не толкова бурно море а така нареченото мъртво вълнение. Това е положение в което няма остра ветрова вълна, но морето придърпва всичко от брега към дълбочините.”
 


Бдителни както всеки ден ще бъдат и спасителите по плажовете. Наблюденията на опитния гард Петър Русев са че на днешния ден, както и на 2-ри август плажуващите са по-предпазливи.
 

 
Петър Русев – спасител – Да по-предпазливи са защото Свети Илия като говорим за взимане на жертви не говорим само за морето, ами и за реки и язовир, където има водна повърхност, където има вода може да стане инцидент. Аз моите наблюдения са мога да кажа с годините така просто от интерес поне на морето, на някоя река, на язовир, на някой кладенец има смъртен случай.
 

Според народните поверия на Илинден не се работи, защото гръм можело да удари човек. Не се ходи и на плаж. Вярващите летовници спазвали стриктно това и не припарвали до морето на 20 юли и на 2 август. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:00
"Светът на Ла Лига" - 15 еп. документална поредица
06:00
Тенис: София Кенин – Саманта Стосър (Guangzhou Open, Гуанджоу; WTA International - финал и награждаване, повторение)
06:00
Футбол: Барселона - Майорка (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)