ЧЕРЕШОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОТЧИТАТ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Неделя, 21 Юли 2019 16:16


Черешопроизводителите в Кюстендилско отчитат печалба от кампанията тази година. Земеделците са реализирали на 100% продукцията си. Черешопроизводителите в Кюстендилско тази година отчитат почелба от реализиране на реколтата. Продукцията е реализирана успешно, а цената е достигнала до 2 лева за килограм.
 

Румен Чучков, кмет на с. Горна Гращица и земеделец Средната цена беше левче, което скоро не се е случвало. Черешата се събра и мога да кажа, че имаше глад за търговската череша, за пресна консумация и в един момент фабриката в Копиловци се интересуваше къде отива продукцията. Беха се попритеснили малко ,но няма на какво да се сърдят, защото цената определя в крайна сметка и търсенето.

 


16 дка са черешовите дървета в този масив в село Горна Гращица, край Кюстендил. От 20 г. Иван Милушев се занимава с този поминък. Казва, че година с година не си прилича, тъй като са зависими от климатичните промени. През 2019та не е имало големи катаклизми.

 

Иван Милушев, черешопроизводител от с. Горна Гращица Имаше много ражба и беха по-средни. Имаше и много едри, но като цяло бяха и по-средни.


- Колко се продаваше кг череши на едро, на дребно?
- За пресна консумация горе-долу от 1,60 до 1,80 съм я давал черешата. Оттук са ми я взимали не съм я карал навън. Търговци идваха и я прибираха. А, това , което е по-дребно, което го изкупуваха за пулповете , това вървеше около лев.

 

 

Голяма част от черешопроизводителите тук са регистрирани земеделски производители. Субсидиите, които получават подпомагат стопанствата им.
 

Румен Чучков, кмет на с. Горна Гращица и земеделец Това, което ни спира тук нашия район е това , че сме градска агломерация към големия град, община Кюстендил , не сме селска община ,селски район, което не може да се включиме в програмите и да вземем примерно да се закупят , да се кандидатства за хладилна система, за хидрохолер, за сортировъчна машина. Мисля, и съм убеден, че ако сме сдружени ще бъдем по-силни, но тъй като сме много раздробени. Иван е с 18 дка, аз съм с 10 дка и повечето тука в нашето село сме такива стопани дребни земеделнски стопани, което води до по-трудното сдружаване за големите, защото наистина трябва да произведем по-голямо количество, за да излезем на пазара и да се борим, да отговаряме на производителите, които са с 200-300-1000 дка.
 

 

До седмица в черешовите масиви в Кюстендилско стопаните ще започват да зарязват дърветата. А, това означава много работа, за да отгледат успешно бъдещата реколта от череши. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми