ОЧАКВАТ СЕ ДОБРИ ЗЪРНОДОБИВИ В КЮСТЕНДИЛСКО

Неделя, 21 Юли 2019 16:21


Добър добив на пшеница очакват зърнопроизводителите от кюстендилско. Жътвата трябва да приключи до 15 август. Зърнопроизводителите се надяват природата да бъде благослонна по време на жътвената кампания, защото в кюстендилско няма изградени сушилни и при по-продължителни дъждове ще се забави прибирането на реколтата.
 

Валери Йовев - зърнопроизводител: ” Първоначално сушата си оказа влиянието, но имаше такива притеснения, че няма да има нормална година. След това навакса пролетта. Пролетта беше по- добра есента. За сега посевите са добри. Реализацията е трудна работа от гледна точка на това, че цените са почти закотвени от 25- 30 ст. Там се движат нещата, вече е въпроса е показател на пшеницата. Вътрешен пазар почти няма и ние разчитаме на износ за Гърция”
 

В кюстендилско няма обединение между зърнопроизводителите и те поотделно търсят начин да реализират продукцията.
 

Росен Йосифов- зърнопроизводител: „Реализацията е лесна, но вече цената е от значение. Поне минимум 300 лв. на тон трябва да бъде, но това не зависи от нас. В Югозападната част обикновено е за Гърция. Тук е най- близко за транспорт, поне аз де, за колегите не знам. Има и вътреше пазар. По качествената пшеница отива за хлебна иначе фуражната отива за Гърция”.

 

Добивът от ечемик в Кюстендилско е около 300- 350 кг. на дка. Масово жътвената кампания ще започне след около 7-8 дни. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
13:30
Новини
11:30
Тенис: Аля Томлянович - Сайсай Женг (Zhengzhou Open, Чънджоу; WTA Premier - II четвъртфинал, повторение)
12:00
Футбол: Барселона - Майорка (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)