ЗАВРЪЩАНЕТО НА ГРАМОФОННАТА ПЛОЧА

Неделя, 11 Август 2019 16:17


30 % ръст в продажбите на грамофонни плочи в световен мащаб за последните 4-5 години. Интересът към винила се завръща и у нас. Кореспондентите ни във Варна разказват от една „библиотека“ за плочи.Грамофонните плочи отново са на мода. Все повече хора искат да се насладят на специфичния звук, а най-търсени са хеви метъл, джаз, рок и фънк изпълнителите. Интерес има и към ретрото - класика и естрада. Дори от млади хора, повечето чужденци, разказва Краси Делийски от Варна.

Красимир Делийски – музикант и търговец :

"В дебелите книги пише, че всеки строй горе-долу през 30 години сме сменя. Че и така 30-тина години грамофонните плочи бяха на заден план, но явно отново се завръщат на сцената. Един вид ренесанс преживява. Отдавам го не просто на това , че отново е модерно да имаме грамофони и грамофонна плоча, а наистина все повече и повече се убеждавам, че се завръщаме към чистия аналогов звук..."

Има си и други, съвсем основателни причини, за възраждането на интереса към винила.

Красимир Делийски – музикант и търговец :

"Трудно е в днешно време върху МР3 или върху флашка да отидеш да си вземеш автограф от изпълнителя. Друго е да му поднесеш плоча, това е уважение и към него и вообще като цяло . Това е за мен нещо невероятно."

А за ценители и колекционери - ритуал.

Костадин Цветков – колекционер :

"Едно от най-големите удоволствия е да си вземеш ножичка и да си изрежеш самия найлон и да я разпечаташ. Това е като подарък, който си правиш сам. – За душата ? Да, разбира се. Още като бях малък ме учеха да слушам музика двете ми сестри. Първата ми група беше Бийтълс. На плоча сте си я слушали? Даааа. Напоследък плочите се завръщат главоломно . Имам супер много приятели, които са колекционери. "

В България плочи не се издават от 90-тте години насам. И за да се сдобият с нова находка, меломаните прибягват до приятели, познати, социални мрежи и антиквариати, а музикантите – до лейбъли в чужбина.

 Красимир Делийски – музикант и търговец :

"Васко Кръпката преди няколко месеца издаде за първи път на плоча и в личен разговор телефонен беше останал абсолютно, изключително впечатлен от звука. Каза – събрахме се цялата група край грамофона, както лагерния огън и слушахме с огромен интерес цялата плоча. " Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
13:30
Новини
11:30
Тенис: Аля Томлянович - Сайсай Женг (Zhengzhou Open, Чънджоу; WTA Premier - II четвъртфинал, повторение)
12:00
Футбол: Барселона - Майорка (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)