ПОДГОТВЯ СЕ РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРИДВИЖВАНЕ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ

Понеделник, 12 Август 2019 09:38


Засилен интерес към електрическите тротинетки отчитат от спортните магазини. Столична община подготвя регламент за придвижване с тях в градска среда. Започна и монтирането на първите места за безплатното паркиране на двуколесни превозни средства в София.

Електрическите тротинетки трябва да се движат по велоалеите, а където няма такива - в най-крайна дясна част на платното за движение. Това е становището на Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. 


ИВАН ПЕТКОВ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ "БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА"
“След направен анализ считаме, че скоростта трябва да бъде ограничена до 20 км/ч, да има минимална възрастова граница от 14 години и задължително всички трябва да ползват предпазни средства, светлоотразителни елементи и съответните средства за осветление както през деня, така и през нощта.” 

“За” създаването на регламент са и от столичната управа. Според общинският съветник Зафир Зарков първо трябва да се определят местата за движение на тротинетките и кой ще може да ги ползва, както и да се въведат конкретни мерки за безопасност. 

ЗАФИР ЗАРКОВ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК 
 “Най-същественият въпрос е и къде се движат, защото знаем, че има изключително основателни донякъде притеснения у пешеходците, майки с колички, защото те вдигат над 20 км/ч, което е предпоставка за наличието на някакви инциденти.” 

Електрическите тротинетки са удобен, икономичен и екологично съобразен метод на придвижване, обяснява Иван Петков, от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Бързото и удобно придвижване не трябва да е за сметка на безопасността и затова са необходими ясни правила, категоричен е той. 

ИВАН ПЕТКОВ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ "БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА"
 “Ползвателите могат с леко забутване да използват електромотор, с който да се придвижат и веднага се появява първият проблем с каква скорост да се движат тези тротинетки, тъй като за момента няма ограничение. И на пазара може да си закупите съвсем спокойно и такава, която развива над 50 км/ч.” 

От началото на годината се увеличава търсенето на електрически тротинетки у нас, казва Пламен, който е продавач в магазин за спортни стоки. Имало е месеци, в които продажбите са стигали до 30 броя. Цената им варира от около 1000 до малко над 2000 лева. Механичните са значително по-евтини между 100 и 300 лева. 

ПЛАМЕН ПРОДАВАЧ В МАГАЗИН ЗА СПОРТНИ СТОКИ
 “Трябва да се гледа главно батерията – тя оскъпява главно самия уред. Самата батерия колко издържа и вече времето за зареждане – това е най-важно и честно казано най-много ще оскъпи самото артикулче.” 

В началото на седмицата започна и монтирането на 158 места за безплатно паркиране на тротинетки, мотопеди, скутери и колела в широкия център на града. 

СИЛВИЯ ИЧЕВА РЕПОРТЕР НА ТВ+
 “Това е първото място за безплатно паркиране на електрически тротинетки на бул. “Витоша”. То се намира в близост с улица ул. “Доктор Стефан Сарафов” в посока Южния парк.”

46 ще са местата в синя зона и малко над 100 в зелена, посочи Зафир Зарков. 

ЗАФИР ЗАРКОВ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК 
 “Искаме да избегнем това, което се случи в почти цяла Западна Европа и в САЩ, а именно, че те бяха оставени по улиците на града и буквално хаотично се поставяха по тротоари и всякакви места, които не са достатъчно адекватни и предизвикват дори и инциденти. В този ред на мисли ние проактивно искаме да се организира този начин на паркиране на тези места, които бъдат обозначени в широкия център на града.” 

Зарков каза още, че вече има интерес от 2 чужди компании за предлагане на тротинетки под наем у нас.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператори Р. СИМЕОНОВ, ИВАН ИВАНОВ, Т. ГЕНОВА



 



Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
13:30
Новини
11:30
Тенис: Аля Томлянович - Сайсай Женг (Zhengzhou Open, Чънджоу; WTA Premier - II четвъртфинал, повторение)
12:00
Футбол: Барселона - Майорка (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)