1500 ДУШИ УЧАСТВАХА ВЪВ ФОРУМА “КАРИЕРЕН КОШЕР”

Сряда, 04 Септември 2019 16:06


Близо 1500 души привлече първото издание на форума “Кариерен кошер”. Целта е българите, завръшили и работили в чужбина, да се завърнат отново в България. По данни на Евростат страната ни е на 9-то място в ЕС по най-ниска безработица.

Близо 90 компании представиха стотици възможности за кариерно развитие на висококвалифицирани българи с опит и образование в чужбина, които искат да работят в родината си. Форумът предлага и дистанционни срещи между кандидати и компании, посочи Емилия Клайн, мениджър общност в сдружението организатор.


ЕМИЛИЯ КЛАЙН МЕНИДЖЪР ОБЩНОСТ В СДРУЖЕНИЕ “ТУК-ТАМ”
“Считаме себе си за организация, която е обратното на изтичане на мозъци. Ние бихме искали кошерът на България да е жужащ, така че да дадем възможност всеки, който иска да намери мястото си в България, да знае, че има място за него.” 

Емилия също е учила и работила в Америка и в Париж. След 8 години извън родината тя решава да се върне. Казва, че не съжалява за тази стъпка. 

 ЕМИЛИЯ КЛАЙН МЕНИДЖЪР ОБЩНОСТ В СДРУЖЕНИЕ “ТУК-ТАМ”
 “Защо си се прибрал е едно, защо си останал е друг въпрос. Тук съм намерила кариерно развитие, което е удовлетворяващо. Много хора, които вземат това решение, виждат, че кариерата в България си заслужава. Това да бъдеш с приятелите, да изградиш семейство са не на последно място.”

Млад програмист, завършил в Англия, също решава да се реализира в България. 

 ТОДОРОВ 
 “Аз съм Тодоров. Преди 1 месец се върнах в България и имам намерение да се реализирам тук. Основната ми цел в момента е да добия определени количества опит за определени количества години. След това искам да си разработя собствен бизнес. Така че това е един старт в кариерата.” 

Георги е част от компания за финансови и технологични услуги. През последните няколко месеца активно търсят нови колеги. Юристи, търговци на финансовите пазари, хора, занимаващи се с продажби и бизнес развитие, както и експерти по дигитален маркетинг недостигат в компанията. 

ГЕОРГИ БИЗНЕС РАЗВИТИЕ И ПАРТНЬОРСТВА В КОМПАНИЯ ЗА ФИНАНСОВИ И ТЕХНОЛОГИЧНИ УСЛУГИ
 “Интересът на нашия продукт на глобално ниво постоянно расте и това води до нужда от качествени кадри. Много от тези кадри, които и в момента са в компанията, са били в чужбина, които са се върнали, защото харесват България, искат да са тук и знаят, че съществуват компании като нашата, които създават продукти на световно ниво.” 

По данни на Националния статистически институт през 2018 г. са се завърнали близо 16 200 българи, което е два пъти повече в сравнение с 2016 г. Статистиката сочи още, че броят на хората, които се завръщат в България, почти се е изравнил с този на заминаващите.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор РУМЕН СИМЕОНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
Новини
16:30
Футбол: Реал /М/ - Виляреал (Ла Лига, сезон 2009/2010)
17:00
"Клубовете в Ла Лига: Валенсианските клубове" - 5 еп., документална поредица