ГЕН. ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ: СЛУЧВАЩОТО СЕ В МОМЕНТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ШПИОНСКИ СКАНДАЛ

Сряда, 11 Септември 2019 16:27


Случващото се в момента не е шпионски скандал. Така бившият началник на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков коментира аферата с шпионажа за Русия . Според него трябва да стане ясно дали наистина става въпрос за шпионаж или за “пране на пари”.

Като притеснителна определи прекалената публичност около шпионския скандал с лидери на движение „Русофили” бившият началник на Военното разузнаване ген. Чавдар Червенков. Той призна, че леко е объркан от случващото се. 


ГЕН. ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ НА ПРОГРАМА „СИГУРНОСТ“ В ЦИД
“Питам се аз има ли следствена тайна, тези хора какви са – обвинени ли са, защо приказват. Какво е това? Малко несериозно става. Затова казах в началото, че шпионските афери днес не са като едновремешните шпионски афери.” 

Според него, когато става въпрос за шпионаж , разследването се прави дискретно. Той е убеден, че за да се поддържа тезата за шпионаж, има нещо, което ние не знаем. 
 

ГЕН. ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ НА ПРОГРАМА „СИГУРНОСТ“ В ЦИД
 “Напоследък ми се струва, че се изгражда някаква хипотеза и след това хората, работещи там се старая да я доказват, а не обратното – събираш доказателства и ги представяш.” 

Според експерта по национална сигурност проф. Христо Иванов у нас се коментира и забравя , че в правовата държава крайното решение е на съда. 

ПРОФ. ХРИСТО ИВАНОВ ЕКСПЕРТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
 “Преди съда всички тичаме или си поставяме коня след каруцата. Така че каквото и да си говорим в правовата държава взема отношение с последна дума съдът.” 

По думите на проф. Иванов този скандал няма да повлияе на предстоящите местни избори. Според ген. Червенков има още много неща да се случат до местния вот. 

ГЕН. ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ НА ПРОГРАМА „СИГУРНОСТ“ В ЦИД
 “Наливат вода в мелницата на левицата, но тя очевидно няма да може да се възползва. Това, което виждам последните няколко години е, че не могат да яхнат вълната.” 
 

ПРОФ. ХРИСТО ИВАНОВ ЕКСПЕРТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ
“В годината има 2-3 избора – винаги и всичко е свързано с изборите. Дали е така или не е така политиците нека си решават въпроса. Ние обаче хората вече започнахме и то от доста години си правим сами вътрешния разбор . За кого да гласуваме, как да гласуваме и според моите наблюдения много малко ни се влияе от политическата сфера.” 

Ген. Чавдар Червенков посочи, че с коментара си премиерът показва, че се разграничава от случващото се.

 ГЕН. ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ НА ПРОГРАМА „СИГУРНОСТ“ В ЦИД
 “Имам чувството, че след като го запитаха той даде едно мнение,че все едно е премиер не на България, а на някоя друга държава съседна. Наблюдава отстрани какво става. За всички нас има 1 човек в България, който решава всичко и това е той и ние неволно си мислим, че това, което се случва е с негово знание и разрешение.” 

Главният експерт на програма “Сигурност” в Центъра за изследване на демокрацията е притеснен от факта, че отново обществото се разделя на лагери – на русофили и русофоби.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор РУМЕН СИМЕОНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
Футбол: Ейбар - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
05:30
"90 години Ла Лига: Андони Субисарета - школата на баските вратари" - 10 еп, документална поредица
05:00
Футбол: Барселона - Гранада (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)