УЧЕНИЕ НА ЕКИПИТЕ НА ЕДИННАТА СПАСИТЕЛНА СИСТЕМА

Четвъртък, 12 Септември 2019 14:24


Земетресение с магнитут 6,8 по рихтер с разрушения и пострадали. Ситуацията беше отиграна на учебния полигон на БЧК като тест за единната спасителна система. В демонстрацията участваха повече от 100 доброволци. Целта е да бъде тествана и надградена способността им за работа на терен при нарастващо напрежение и да се подобри координацията и процедурите, използвани в рамките на Единната спасителна система при бедствие от голям мащаб.

Симулация на бедствие - с много ранени и големи разрушения в късните часове на деня. Първи на помощ на пострадалите в село Лозен пристигат екипите на пожарната, спешна помощ , БЧК и дирекция аварийна помощ и превенция към столична община. А ранените и пострадалите при земетресението са десетки. Хора блокирани на горните етажи на жилищните сгради също търсеха помощ.

ЯСЕН СЛИВЕНСКИ, БЧК :"Те бяха предадени на екипите на БЧК за да могат да се установи тяхната степен на спешност. Оказана им беше първа долекарска помощ . След това екипи на спешна помощ ги отведоха в най-близкото функциониращо лечебно заведение след ситуацията. "

От такава ситуация никой от нас не е застрахован. Само преди няколко години земетресението в Перник, но с по-нисък магнитут остави десетки хора без покрив над главата. За щастие ранени тогава нямаше. Кое обаче е най-важното нещо, което трябва да направим в такъв момент.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, Дирекция Аварийна помощ и превенция:"Първото нещо е да се запази самообладание , второто е да излезнат на безопасно място и третото важно нещо е да позвънят на 112 и там да дадат точно и ясно местоположение плюс пострадали хора, разпространение и да чакат екипите на службите за спешно реагиране на мястото на инцидента. "

ЯСЕН СЛИВЕНСКИ, БЧК :"Да огледаме себе си ,да огледаме членовете на нашето семейство ,всички къде са,здрави ли са живи ли са. Да окажем първа помощ и да спасим човешки живот. След това да слушаме и да се евакуираме на безопасно място."

репортер: МАЯ ГЕОРГИЕВА

оператор: РУМЕН СИМЕОНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Валенсия - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:30
Футбол: Барселона - Хетафе (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Светлана Кузнецова (St. Petersburg Ladies Trophy, Санкт Петербург; WTA Premier - повторение)