ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ ЗА БЪЛГАРЧЕТА В ЧУЖБИНА

Събота, 05 Октомври 2019 16:10


Отвори врати онлайн академия за преподаване на роден език за българчета, които живеят в чужбина. Според създателите на платформата, това е иновативен метод на обучение, който от една страна пести време на семействата, а от друга помага на децата да не губят своите корени. Независимо в кой град, държава или континент се намира, всяко българче може да научи родния език благодарение на онлайн платформа. Идеята се ражда спонтанно, в непринуден разговор , обяснява един от създателите Георги Маринов.

ГЕОРГИ МАРИНОВ ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА:
“Повече от 10 години съм живял в Канада. Там съм завършил гимназия и бакалавър. И там ми направи впечатление, че много от дечицата, които са родени в български семейства и са израсли в Канада, не могат да четат и да пишат на български език. И когато ми се родиха племенници беше едно първите неща, които се сетих – как да им помогна на родителите им да ги научат на български език.”

Георги обсъжда идеята си с Люба и днес тя вече е факт.

ЛЮБА ОВЧАРОВА ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА
“Защо мислите, че ще има успех тази ваша идея?

Защото им спестява време най-малкото, защото в повечето неделни училища часовете се провеждат събота или неделя дакота ние даваме възможност и през седмицата, защото е иновативен метод за обучение и все повече навлиза тип онлайн обучение не само по български език, а и по някои други дисциплини.”

Първият урок за първите 2 групи е в събота. Групите са малки с не повече от 6 деца. Уроците са от първи до седми клас. Чрез тест се определя нивото на детето и се разпределя в съответната група.

ГЕОРГИ МАРИНОВ ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА
“Първият урок ще е с опознавателна цел – учителят да се запознае с децата както и да може да успее да определи тяхното ниво на владеене на български език.”

С учителите се свързват чрез познати. Готова да се вкючи в преподавателската дейност е и Цветелина Боянкина. Тя учи магистърска програма „Трансгранична българистика“ и е учител по български език в 115-о училище.

ЦВЕТЕЛИНА БОЯНКИНА ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
“Определено ще бъде едно огромно предизвикателство, тъй като аз дори чисто теоритично да съм подготвена отлично от страна на преподавателите в университета, то обикновено практическата част винаги е доста по-трудна и сериозна и търпи доста повече изключения от теорията.”

Интерес към онлайн часовете по български език вече има от наши сънародници в Сащ, Канада, Германия, Франция, Украйна, Испания.

ЛЮБА ОВЧАРОВА ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА
“Има доста положителна обратна връзка към момента и интерес от хора, които по една или друга причина живеят в чужбина. Свързаха се доста хора с нас, които искат да научат децата си на български. Явно им е мъчно за родината и искат да съхранят обичаите и традициите.”

Като недостатък Цветелина намира еднаквите програми и за учениците в България, и за тези в Чужбина.

ЦВЕТЕЛИНА БОЯНКИНА ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
“Обикновено говорим само за смяна на корицата, т.е. със сигурност ще намерите обозначение “за чужденци” на учебниците, които се ползват за преподаване в чужбина. Но разгръщайки съдържанието е идентично, което всъщност според мен води до значителните проблеми с учебните пособия.”

Създателите на платформата обясняват, че уроци ще има и през седмицата веднага след като децата приключат с учебните часове. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
"Моето куче: Киноложки изложби - Последна мартенска изложба 2011" - документална поредица
15:20
Тенис: Петра Квитова - Хариет Дарт (Rothesay International Eastbourne, Истборн; WTA 500 - II четвъртфинал, повторение)