БЛИЗО 2900 ДЕЦА СА НАСТАНЕНИ В ЦЕНТРОВЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП

Неделя, 06 Октомври 2019 16:15


Близо 2900 възпитаници на Домовете за деца вече са настанени в Центрове от семеен тип. Мярката остава да бъди приложена при около 500 деца. Напълно възможно е до 2021 годинадържавата да закрие всички Специализирани институции за деца , смята експертът в Агенцията за закрила на детето Сашка Велкова. Основната причина за това решение според изпълнителния директор на фондация “Сийдър” Александрина Димитрова е, че едно дете не може да се развива пълноценно в такава среда. По думите й в дом, в който се отглеждат между 60 и 80 деца, няма как да се обърне индивидуално внимание на всяко от тях .
 

АЛЕКСАНДРИНА ДИМИТРОВА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ „СИЙДЪР“:
“Те бяха част от група. Не бяха третирани като личности. Това водеше след себе си до редица проблеми включително и до насилие между децата и деца и персонал.”

Според Сашка Велкова единственото решение за тези деца е преместването им в Центрове за настаняване от семеен тип. Всеки Център има управител. Персоналът се състои предимно от възпитатели, работят и социални работници, а в някои от тях има и психолози.

САШКА ВЕЛКОВА ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ В ДАЗД
“Възпитателите нямат такова образование, което да предполага грижа за деца - умишлено и съвсем тенденциозно, защото раждайки своите собствени деца, ние не сме подготвени за това. Така че идеята е хората, които се грижат за децата да бъдат максимално близо до тях, да ги чувстват като свои приятели, ментори, покровители, да им помагат, да ги подкрепят, но не и да бъдат техни учители.”

280 са Центровете от семеен тип в страната . Не във всеки от тях обаче грижата е на ниво, смята Александрина Димитрова. Според нея държавата трябва да инвестира повече в хората, които полагат 24-часова грижа за децата.

АЛЕКСАНДРИНА ДИМИТРОВА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ „СИЙДЪР“
“Ние във фондация “Сийдър” управляваме 8 такива центъра в 2 града в България. И ни се налага на годишна основа да набираме допълнителни 600 000 лева от корпоративни, индивидуални дарители да можем да осигурим специализираната подкрепа, от която се нуждаят децата.”

Преместването на детето от една институция в друга не е никак лесно, посочи Сашка Велкова.

САШКА ВЕЛКОВА ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ В ДАЗД
 На много места персоналът на специализираните институции изготвя за децата специални кутии със спомени, в които те си събират всичко, което им е било най-важно в институцията и, което искат да отнесат със себе си на новото място. Срещат се персоналът на специализираната институция с новия персонал на центровете, за да могат да си предадат работата върху децата.”

Едно от последните изследвания показва, че близо 80% от хората приемат този процес на закриване на домовете и предоставяне на нова грижа за децата. 40% са съгласни тяхното дете да е в един клас с дете от Център от семеен тип. Едва 20 на сто са тези, които биха били съгласни да поканят на гости вкъщи дете от такъв център. Предстои провеждането на информационна кампания, която да запознае обществото с процеса на деинституционализация.

САШКА ВЕЛКОВА ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ В ДАЗД
“Желанието ни е да накараме хората да разберат, че тези деца макар и увредени, те не са заплаха за никого и имат правото да живеят така, както и ние живеем.”

АЛЕКСАНДРИНА ДИМИТРОВА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ФОНДАЦИЯ „СИЙДЪР“
“Хората приемат процеса, но не се чувстват ангажирани с него. Нашият опит показва, че има доста хора, които искат да помогнат, но не знаят как.”

Сашка Велкова се надява някой ден и Центровете от семеен тип да бъдат закрити. Според нея един от начините да се върви напред в процеса на деинституционализация е приемната грижа.

САШКА ВЕЛКОВА ДЪРЖАВЕН ЕКСПЕРТ В ДАЗД
“Представете си, че намерите едно котенце на улицата. Какво ще направите? Ще искате да го вземете и да се погрижите за него, и после няма да искате да се разделите с него. Ще остане при вас и ще живее при вас докато Вселената, Господ, Съдбата решат, че пътят му е свършил. Да приемеш едно чуждо дете и да се грижиш за него така, както се грижиш за своето, да знаеш, че ще се разделиш с него, защото то ще поеме пътя си рано или късно, е доста тежко.”

Сашка Велкова посочи, че през 2010 година е имало почти 140 специализирани институции, в които са били настанени близо 7600 деца. Към август тази година домовете са малко над 20, а в тях има около 550 деца. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
"Римска вила - Мировяне" - I част, документален филм
17:00
Тенис: Елена Остапенко - Ангелина Калинина (Rothesay International Eastbourne, Истборн; WTA 500 - III четвъртфинал, повтор