АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНИ ЦЕНТРОВЕ ПО ПОРЕЧИЕТО НА РЕКА "ДУНАВ"

Вторник, 08 Октомври 2019 15:52


България и Румъния ще подобряват заедно транспортната безопасност по река Дунав. Двете страни ще изграждат аварийно-спасителни центрове. За миналата година критичните ситуации с хора и плавателни съдове са били над 50.

Системите за аварийно-спасителна дейност от двете страни на река Дунав ще съкратят времето за реакция при бедствена обстановка. Сега сигналите се подават на тел.112, откъдето се препращат към различни институции. 

Петър Киров, гл.секретар на ИА „Морска администрация“: "Имали сме случаи, в които сме получавали сигнали за бедстващи моряци, обръщали сме се за съдействие при получаване на сигналите към ГД Гранична полиция, и благодарение на техните сили и средства сме успявали да реагираме навреме. Системата, за която говоря, тя ще подпомага координацията на всички участници в аварийно-спасителната дейност."

За целта ще бъдат изградени три центъра – в Русе, Лом и Турну Мъгуреле, които ще бъдат свързани помежду си.

Лауренциу Занфир, дирекция „Сигурност и безопасност на корабоплаването“: "Ще бъде изграден и единен АйТи инструмент, еднакъв за двете страни, през който ще се взаимодейства и ще се получава точна информация за ситуацията. В Румъния, както и при вас, най-честите аварийни ситуации са засяданията и замърсяванията на реката."

Системата се използва и при бедствия с пътнически кораби, които правят круизи по Дунава.

Петър Киров, гл.секретар на ИА „Морска администрация“: "Ще има и топографски данни за бреговата ивица, така че да можем да разполагаме сили и средства и при нужда на масова евакуация, да кажем при авария с пътнически кораб, да можем да извеждаме безопасно пътниците на брега…"

Центровете ще бъдат оборудвани и с нови баржи, които ще разполагат с техника за борба с пожари и разливи.

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
Футбол: Ейбар - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
05:30
"90 години Ла Лига: Андони Субисарета - школата на баските вратари" - 10 еп, документална поредица
05:00
Футбол: Барселона - Гранада (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)