ЗАЕДНО ДА ЗАЩИТИМ ТРУДА СИ, ПРИЗОВАВАТ СИНДИКАТИТЕ

Вторник, 08 Октомври 2019 15:53


"Заедно да защитим труда си!" С този призив КНСБ и КТ “Подкрепа” започват подписка за промяна в законодателството и решаване на въпросите, свързани с нощния и извънредния труд, както и със сумираното изчисляване на работното време.

От синдикатите настояват за увеличаване на заплащането за нощен труд, като предлагат размерът му да е процент от Минималната работна заплата. Сега се заплаща по 25 ст. на час. Според КНСБ над 50% от установените нарушения от Инспекцията по труда са свързани именно с работното време.


ПЛАМЕН ДИМИТРОВ ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ
 “Целта на тази подписка е да подкрепим многократните предложения, правени и от нас, и от “Подкрепа”, които са се спъвали някъде в някоя комисия, работна група или каквото и да било и са умирали, когато се смени властта.” 

Синдикатите настояват за въвеждане на сумирано изчисляване на работното време само за производствата с непрекъсваем режим на работа.

ВЕЛИЧКА МИКОВА НАЦИОНАЛЕН СЕКРЕТАР НА КНСБ
 “Въвеждането на сумирано изчисляване на работното време навсякъде във всички производства и предприятия съответно води до едни изкривявания, до много чести нарушения на Кодекса на труда, свързани както с отчитането на нощния труд, така и с полагане на големи количества извънреден труд, които не се заплащат.” 

Според данните на от едно от последните изследвания на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.


 ДИМИТЪР МАНОЛОВ ПРЕЗИДЕНТ НА КТ “ПОДКРЕПА”
 “България е на пето място в ЕС по количество работно време, което полагат работещите в нея. Не зная как да коментирам факта, че в предишното изследване бяхме на второ място. 3-4 държави успяха да ни изпреварят по тази тема, което със сигурност не е добър атестат за тези държави, но не е моя работа да се занимавам с тях. Аз се занимавам с това, което става в България – ние полагаме най-много и най-ниско платен труд.” 

От синдикатите настояват още за реално отчитане на положения извънреден труд и увеличаване на заплащането му на 75% в почивни дни и на 100% на официалните празници.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ТЕРЕЗА ГЕНОВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
Футбол: Ейбар - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
05:30
"90 години Ла Лига: Андони Субисарета - школата на баските вратари" - 10 еп, документална поредица
05:00
Футбол: Барселона - Гранада (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)