СЪКРАТЕНОТО СЪДЕБНО СЛЕДСТВИЕ ОТПАДА САМО ПРИ УМИШЛЕНИ УБИЙСТВА

Четвъртък, 10 Октомври 2019 08:45


Съкратеното съдебно следствие отпада само при умишлени убийства. Това решиха депутатите след близо два часа разисквания . Промените идват след жестокото убийство на малката Кристин от Сотиря и последвалите протести на близки на жертви на тежки престъпления. При досега действащия закон след признаване на вината престъпникът получава намалена с една трета присъда.

Първоначалното предложение на промените в НПК предвиждаше от съкратена процедура да не могат да се възползват и престъпниците причинили умишлено тежка телесна повреда. Идеята обаче беше отхвърлена преди второто гласуване в зала.Това предизвика остри спорове в залата. От БСП настояваха съкратеното производство да отпадне и в двата случая .

КОРНЕЛИЯ НИНОВА, ПРЕДС. НА ПГ НА БСП : "Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опаснсот за вас поради общо разстройство на здравето и отиде и си го признае , според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда от една трета. "

Припомниха и фактите около престъплението в с. Сотиря.

ТАСКО ЕРМЕНКОВ, ПГ НА БСП :"Помните, че малката Кристин беше намерена в тежко състояние, едва дишаща на входа на селото и ви питам ако лекарите бяха проявили чудеса от героизъм и бяха спасили това момиче ,щеше ли това престъпление да бъде по-малко престъпление и то да заслужава по-малко наказание. "

В защита на промените управляващите изнесоха статистика , според която престъпленията, при които е причинена тежка телесна повреда са сравнително малко.

ЕМИЛ ДИМИТРОВ, ПГ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ: "От 156 престъпления, ние премахвайки тези с умишлените убийства премахнахме 146 и останаха 10 случая за пет години насам. Знаете ли колко от тези случая са за тежка телесна повреда? Огромната цифра от един случай. Един случай ,в който този човек се е признал, но не е ясно дали е получил намаление на присъдата."

От ГЕРБ припомниха, че съкратеното съдебно следствие е въведено по препоръка на Европа .

КРАСИМИР ЦИПОВ, ПГ НА ГЕРБ : "Делата се точеха по 5 , 10, 15 години . Експертизи се губеха. Свидетели забравяха своите покацания дадени в досъдебното производство."

Против промените гласуваха от БСП и Воля, а част от обединените патриоти се въздържаха. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
15:00
Новини
15:00
Тенис: Медисън Кийс - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)