НЕ СЕ ОЧАКВА ПРОМЯНА В ЦЕНАТА НА МЕДА

Събота, 09 Ноември 2019 13:16


Между 10 и 20 кг. на кошер е добивът на мед в кюстендилско. Заради хубавото време все още тече процесът по зазимяване на кошерите, които са над 8 800 в Кюстендилска област.

 

Въпреки по- високия добив на мед не се очаква да има промяна в цената В момента на пазара в Кюстендил килограм мед се продава за 10 до 12 лв.
 

Витан Пашев- пчелар: „Положението за сега ми е добро. Зазимил съм ги. Третирал съм ги с оксалова киселино. Сега остава в края на месеца да им сложа твърда храна по един кг. Твърдата храна я слагам за всеки случай. Да могат да искарат до февруари.Доволен съм да, тази година съм доволен. Миналата година беше зле. Миналата година имаше много смъртност при колегите.На време почнах да обръщам внимание на животинките. Много важно е навременното третиране”.
 

Бойко Александров- пчелар:„Занимавам се с пчеларство от 2016 г- в раойонна на село Ломница, това е високо планинско. Горе долу имам 80 кошера. Всяка година е различно, но тази година съм доволен. Колегите около мен, също са доволни. Всичко е ок, но проблемите са ниски изкупните цени на меда, вноса на чужд мед, пръсканате с пестициди. Аз нямам този проблем, но колегите се оплакват, че зимата не могат да си зазимят пчелите, по една шепа пчели в кошерите”.
 

Счита се ,че 10 % смъртност при пчелните семейства през зимата е допустима.
 

Тихомир Стоицов- председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил: „В нормална година пчелите трябваше вече да са зазимени и да са в покой. Тази година е странна още от началото и до момента продължава. Ето ние сме началото на ноември, температурите са високи, пчелите продължават да летят, което означава, че процеса на зазимяване не е приключил.Обикновено това се прави края на септември, като се подреждат толкова пити, колко покриват. Премахват се маломедните пити, за да останат на достатъчно хранителни запаси.”
 

Според специалисти най- подходящо срещу акарите е третиране на пчелите с оксалова киселина Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Непознатото лице на... Маргарита Хранова" - документална поредица
01:40
Тенис: Виктория Кузманова - Анна-Лена Фрийдсам (Lyon Open, Лион; WTA International - II четвъртфинал, повторение)
02:00
Футбол: Бетис - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)