ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ

Събота, 09 Ноември 2019 13:21


"Ден на отворените врати се провежда в АЕЦ Козлодуй. Желание да разгледат ядрената ни централа са заявили над 500 души, включително и от съседни държави.

 

Ден на отворените врати в Атомната ни централа. Инициативата е от четвърт век и интересът към нея е голям. Само в такива дни е възможно в най-строго охранявания обект у нас, от който зависи не само енергийната, но и националната ни сигурност, да влязат външни лица. Всички те имат възможност да разгледат командните и машинни зали на пети и шести блок, принципа на работа на турбините и на реакторите.
 

Тодор Оприцов, дежурен инженер атомен енергоблок: "Това е разрез на ядрения реактор, тука се намира активната зона с горивните касети, най-отгоре са органите за регулиране, чрез тях може реакторът да се приведе в безопасно състояние за секунди."
 

Централата е напълно безопасна и е сред най-проверяваните в света, казват енергетиците. Снабдена е с три независими една от друга системи на защита. Именно сигурността най-много вълнува възрастните посетители.
 

Юлия: "За децата ни, за населението, защото едно такова нещо е с катастрофални последици за поколения напред."
 

Голяма част от посетителите са деца. Имаше и организирани групи с уценици.
 

Сали Кисьовски: "Мен най-много ме впечатли реактора и там, където работи тати, има много копчета и е много трудно да запомниш всички копчета какво правят."
 

Организират се демонстрации по пожарна безопасност, както и замервания на радиационния гамафон с мобилна лаборатория.
 

Тодор Оприцов: "Радиационният фон, мога да дам пример, е съизмерим с този, който е в София."
 

Първа атомна е лидер по производство на евтина и безопасна електроенергия и в момента осигурява близо половината от общото производство в страната. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми
00:00
Футбол: Барселона - Реал /Сосиедад/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)