ЖИТЕЛИ НА РУСЕ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ

Събота, 09 Ноември 2019 17:35


Жители на квартал в Русе излязоха на протест заради правото на дом. Над 100 семейства са заплашени да останат на улицата, тъй като част от жилищата, собственост на фалирал завод, вече се продават на търг. Хората настояват да получат правото да закупят апартаментите на нормални цени, за да не останат посред зима без покрив над главата.

 

Жители на квартал в Русе излязоха на протест заради опасност да останат на улицата. Маргита Борисова е майка на дете с увреждане. Живее в къща на 106 години, с гредоред, която е един от шестте имота, обявени на търг от НАП.
 

Маргита Борисова: всеки може да дойде и да купи нашето жилище. Синдикът ни беше обещал още юни месец, че тези жилища ще се продадат първо на нас, на държавна оценка….нашата оценка за 54 квадрата е 28 000 лв….
 

До продажбата на ведомствените апартаменти се стига, след като Захарният завод в Русе е обявен в несъстоятелност. Според синдика на предприятието само шест от имотите отиват на търг, а останалите ще бъдат предложени първо на настоящите наематели. Хората обаче са притеснени, че не могат да си ги купят.
 

Ивелина Иванова: оценката да бъде от независим оценител, не от някакви частни организации, които да искат 500 лв. на квадратен метър и да снимат имуществото на хората, защото ние, които сме вътре, това е нашето имущество. Ние сме си ги обзавели
 

Дора Христова : синът ми е инвалид, на 46 години, мъжът ми е починал преди 25 години… как ще го платя, ви питам, и кой ще ми даде на мен заем на 73 години….
 

Семействата се надяват на съдействие от общината, за да не останат посред зима без домовете си. Следващата седмица им предстои среща с новия кмет на Русе в търсене на решение на казуса. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми
00:00
Футбол: Барселона - Реал /Сосиедад/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)