ИВАН НЕЙКОВ: НОВИЯТ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР ТРЯБВА ДА ВОДИ ДРУГ ТИП ПОЛИТИКА

Понеделник, 02 Декември 2019 14:15


Подходът, възприет от Бисер Петков през последните години - очевидно е изчерпан, и е дошъл моментът за водене на друг тип политика. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира рокадата в правителството.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков не смята, че със смяната на министъра ще се решат проблемите в сектора. По думите му в чисто експертен план решенията са готови, липсвала е обаче политическа воля те да бъдат направени.

ИВАН НЕЙКОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАЛКАНСКИЯ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И БИВШ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР
 “Министърът на труда и социалната политика, който и да е той, трябва да действа на принципа, ако не ти отворят вратата, трябва да влезеш през прозореца. Има много случаи, в които трябва обществото да разбере, че просто нямаме изход, че някаква болезнена мярка трябва да бъде предприета. Понякога академичният стил не е най-подходящият, най-ефективният. Понякога министърът на труда трябва да може да удря с юмрук по масата.”

Все още неясен остава въпросът дали смяната се извършва заради определени реформи или липсата на достатъчно бързина, с която те се правят, посочи Йордан Димитров, консултант в Националната федерация на работодателите на инвалиди. Според него въпреки че в социалната сфера се направиха много промени, има още какво да се желае.

ЙОРДАН ДИМИТРОВ КОНСУЛТАНТ НАЦИОНАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НА ИНВАЛИДИ
“Винаги един нов човек в началото ще има инерция да направи някои допълнителни неща, но последната година имаше доста добри неща, които се направиха.
Т.е. по-скоро положителна крачка?
Положително от гледна точка на това, че доколкото имаме очаквания, г-жа Сачева е позната в тези среди и тя е човек, който би направил доста неща.”

Иван Нейков посочи, че в едно управление диалогът винаги е необходим, но трябват и конкретни решения.

ИВАН НЕЙКОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАЛКАНСКИЯ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И БИВШ СОЦИАЛЕН МИНИСТЪР
 “От гледна точка на г-н Петков съм сигурен, че му е по-леко в личен план. Не знам дали новият министър на труда и социалната политика си дава сметка на какъв горещ стол сяда. А каква е конкретната причина най-добре да си каже премиерът. Но аз мисля, че в един момент този подход, който беше възприет последните 2 години, той се изчерпа. Явно трябва друг тип мерки, друг тип политика да води новият министър на труда.”

Очаква се във вторник депутатите да гласуват Деница Сачева да заеме мястото на Бисер Петков като социален министър.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ТЕРЕЗА ГЕНОВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
12:00
Тенис: Наоми Осака - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - II полуфинал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)