ОКОЛО 120 000 ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ У НАС НЕ РАБОТЯТ

Понеделник, 02 Декември 2019 14:39


Над 12 000 души с трайно намалена работоспособност са започнали работа през първите 9 месеца на годината. Това показват данни на социалното министерство. За същия период на миналата година те са били по-малко от 7000. Все още обаче мястото на тези хора на пазара на труда е силно подценено.

Между 60 и 70% от хората с увреждания в Западна Европа работят. У нас процентът е едва 30, което е около 100 – 120 000 души. Това каза Йордан Димитров, консултант в Националната федерация на работодателите на инвалиди. По думите му проблемът не е във финансирането или липсата на законодателни промени, а в недостига на услуги за подкрепа на тези лица, както и в самото отношение на работодателите. Като добър пример в това отношение той посочи Дания.

ЙОРДАН ДИМИТРОВ КОНСУЛТАНТ НАЦИОНАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НА ИНВАЛИДИ
 “Ако един човек може нещо да прави, каквото и да е то, никой ен го пита дали иска да го прави или да не го прави, той задължително го прави, т.е. той задължително е на пазара на труда. И затова там имаме над 65% заетост на лица с увреждания. Когато едно лице му бъде намерено място в определено предприятие, започва една подкрепа както и за работодателя, така и за лицето с увреждане, защото те имат нужда от напасване на очакванията един от друг.”

Дали едно лице с увреждане е работоспособно се определя единствено с решение на ТЕЛК, посочи още Димитров. Според него тази оценка обаче не е достатъчна.

ЙОРДАН ДИМИТРОВ КОНСУЛТАНТ НАЦИОНАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НА ИНВАЛИДИ
 “Може да се окаже, че едно лице е 100% неработоспособно за конкретна позиция и конкретно работно място и е 100% работоспособно за всякакви други работни места, които съществуват. Би могло да се окаже, че едно лице с увреждане за една и съща професия е неработоспособно поради това, че няма достъп до работното място и на друго предприятие, където този достъп е осигурен, то там е 100% осигурено.”

В момента в специализираните предприятия за хора с увреждания в страната работят около 2000 човека с трайно намалена работоспособност. За сравнение преди 1989 година техният брой е надхвърлял 55 000 души.

ЕЛКА ТОДОРОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА НАЦИОНАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ НА ИНВАЛИДИ
“В контекста на Международния ден на хората с увреждания именно това е нашето послание - да вярват, че хората с увреждания са ценен ресурс, който може да бъде само техен позитив.”

Тази година в Агенцията за хора с увреждания са предвидени 600 000 лева за изграждането на 2 пилотни Центъра за защитена заетост. Във всеки от тях ще работят най-малко 15 човека с поне 2 вида трайни увреждания. Тези предприятия ще осигуряват не само заетост, но и психологическа подкрепа, рехабилитация, както и медицинско наблюдение на работещите в тях.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ТЕРЕЗА ГЕНОВА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
12:00
Тенис: Наоми Осака - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - II полуфинал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)