ПУЛС

Сряда, 08 Януари 2020 13:51


 

Донорството е онзи хуманен акт, които няма аналог по своята същност, а трансплантациите са уникално постижение на медицината. С трансплатацията се дарява нов живот на хиляди хора, дава им се шанс да останат до своите деца, близки и приятели.

 

1151 ДУШИ ИМАТ НУЖДА ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ У НАС. Най много са чакащите за бъбречна трансплантация - 1 032 души, 52 се нуждаят от нов черен дроб, 41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. От началото на година до момента в България са реализирани 13 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 39 българи и на 8 чужденци. Когато липсва съвместимост с подходящ реципиент в България, органа се предлага   по линия на европейската донорска мрежа Евротрансплант и се предоставя на нуждаещ се пациент в Европа.

 

Проучване  на министерство на здравеопазването показва, че едва 35% от българите биха дали съгласието си да станат донори. Трансплантацията може да се прави само при установена мозъчна смърт. Всеки донор може да даде възможност на  8 души да започнат нов живот. Когато един човек умира, друг човек чака да започне нов живот .А неговото начало е едно телефонно обаждане. Това обаждане  Борислав Караиванов чака 9 години.


Борислав Караиованов :  Аз бях в провинцията, бяха празниците тогава преди Великден. Всички доктори си бяха по екскурзии в провинцията и успяха за броени часове да се събере целия екип на ВМА и в 12 часа на великден се извърши трасплатацията, Да смятам,че има Божия намеса защото тогава бях и на 33 год. Вярвате ли в съвпаденията? Във всичко вярвам вече. Просто се радваш,че продължаваш да живееш. Живеем втори живот защото преди трнсплантацията, това не е живот, втория е много по-хубав.


Екипът на Военномедицинска академия начело с професор Владов се събира за часове, навръх големия християнски празник.


проф.Владов; Беше на връх Великден, аз не бях в София, бях на море в Синеморец, когато получих съобщението, че има донор. Следобеда се събрахме докато стане организацията за експлантацията на органа. Беше наближило 00 часа и точно на връх Великден направихме първия разрез,просто така се стекоха обстоятелствата не сме изчислявали и стана трасплатацията. Слава Богу Борислав  е добре, състоянието му е добро, грижи се за своите деца, съвсем е в живота вече има две момчета.


Вече 6 години Борис води пълноценен живот, радва се на семейството си и на  двете си деца.Вторият му син се ражда след трансплаттацията .


  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
"Дръстър" - I част, документален филм
13:00
Пряко: Тенис: Qatar Total Open 2020, Доха (WTA Premier 5)
13:00
Пряко: Тенис: Qatar Total Open 2020, Доха (WTA Premier 5)