ПРАЗНИК НА СУДЖУКА

Вторник, 14 Януари 2020 20:19


Празник на суджука имаше в несебърското село Кошарица. За десета поредна година Ценители на деликатеса се събраха да покажат домашно приготвени специалитети.

 

Аромат на скара и кръшни хора още от обяд, събра в центъра на селото жители и гости от съседни общини. Десетки пристигнаха да опитат майсторлъшки домашни деликатеси. Обичаят в село Кошарица е стар, в който местните показват своите суджуци, и дегустират тези на съседа. Повечето пък пазят ревниво рецептите.
 

Ерол Ахмет – Тайната рецепта бих могъл да кажа че на първо място е месото да е свежо и качествено, и след това на второ място бих казал че е доброто овкусяване на месото.
 

Тази година заради африканската чума, свинското месо и дивеча се оказаха дефицит. Но пък сред изложените домашни суджуци не липсваха такива от агнешко , телешко месо и дори от конско.
 

Валентин Станчев – кмет на с. Кошарица – С тази чума е дефицит но се надяваме да мине както трябва. Луканката иска качествено месо хубави подправки и с любов да се прави. Иска си майсторлък.
 

Потомственият колбасар Мехмет Ахмет пък сподели че майсторлъкът се крие и в количеството сол и начинът на сушене на суджуците.
 

Мехмет Ахмет – колбасар – солта се слага 18 грама на килограм свинско и телешко. А само на терешкото се слага 20 грама на килограм защото то е по-сухо месо и поема повече сол.


Кметството пък почерпи събралите се със 100 килограма суджук на скара и 100 литра червено местно вино.
 

Празникът е част от изготвената кулинарна карта на Община Несебър, в която Кошарица е център на суджуците, а в две други села се правят празник на хляба и на младото вино. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
15:00
Новини
15:00
Тенис: Медисън Кийс - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)