ЖИТЕЛИ НА ПАЗАРДЖИШКО СЕЛО НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗГРАЖДАНЕТО НА СВИНЕКОМПЛЕКС

Вторник, 14 Януари 2020 20:20


Жители на пазарджишкото село Юнаците излязоха на протест срещу изграждането на свинекомплекс. Те се обявяват против инвестицията заради притеснения от екологична катастрофа. В селото вече стартира и подписка, в която са се включили повече от 300 човека.

 

Хората в селото са притеснени, че свинефермата ще замърси, както въздуха в селото, така и водата. 
 

Гюргена Кондарева: Тук съм заради тези малки деца, защото нашия живот е вече приключил, но техния тепърва започва. Когато духне вятър всичко е тук в селото. От там идва тук всичката миризма, всичкия боклук, всичко е тук в нашето село. Винаги и  имало такива предприятия, но те винаги са били извън селата, на страни от градовете.


Велко Асенов: Казват, че по свинете има чума. След като тази чума се разпространява в цяла България ни накараха и си заклахме прасетата. Ние да не замърсяваме дворовете, а разрешават на хора да правят комплекси, в които ще бъдат не по-малко от 20 - 30 хил. свине.

 

Стефан Цончев: Искаме да се спре този строеж и да се вземат мерки от правителството. 
 


В протеста се включи и кметът на селото според който изграждането на свинекомплекса е в разрез с всякакви екологични норми. 
 

Стоян Кузев - кмет на с. Юнаците: Някои от чиновниците в екоминистерството или Агенцията по храните пренебрегва всички тези неща и подписват с лека ръка унищожаването на едно село, тъй като имаме горчивия опит от село Априлци със свинефермата, от двата квартала на Пазарджик, които са обгазени от фирмата на г-н Хюсеин. Ние не искаме да се случи това и с нашето село.
 

Жителите на Юнаците са категорични и решени да блокират пътища.
 

Стоян Кузев - кмет на село Юнаците: Ще продължим с блокиране на пътища  и гражданско неподчинение. Ще подадем и сигнал в еврокомисията.

 

Към този момент в подписката срещу изграждане на свинефермата край Юнаците са се включили повече от 300 човека. 
 

Екипът ни не бе допуснат да снима в частния обект, където се изгражда свинекомплексът заради липса на разрешение от собственика. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
15:00
Новини
15:00
Тенис: Медисън Кийс - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - финал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)