ИЗНОСЪТ НА БЪЛГАРСКО ВИНО СЕ УВЕЛИЧАВА

Петък, 14 Февруари 2020 15:58


Увеличава се износът на българско вино на международния пазар. За миналата година в чужбина са продадени 64 млн. литра, а през тази година държавата планира да насърчи износът на продукция и към трети страни. Това заяви в Русе земеделският министър Десислава Танева, която се включи в зарязване на лозовите масиви в село Нисово. Лозарството и винопроизводството у нас се развиват във възходящи темпове през последните няколко години. В момента в България има малко над 60 000 хектара с лозови насаждения, като част от тях са изградени по различни проекти и програми.
Десислава Танева, министър на земеделието:

"...61 процента общо от всички лозови насаждения са вписани в европейския регистър за защитено географско указание, защитено наименование за произход, това е много важно, защото това дава възможност на съответните производители да се брандират за съответния регион, за съответното качество..."
Димчо Райнов от село Нисово изнася близо 80 на сто от продукцията си за чужбина.
Димчо Райнов, собственик на винарска къща:

:...Процесът на създаване на пазар за виното е доста дълъг процес, тъй като виното е храна и ти, за да убедиш дадения потребител, че твоето вино е добро, трябва доста дълго време ти да работиш.. аз от 26 години съм в този бранш, в момента и в последните години България има едни от най-хубавите вина, които е имала някога…."
 В момента у нас има над 280 лицензирани изби.
Димчо Райнов, собственик на винарска къща:

"...основните сортове, които се търсят, това са мерло, каберне совиньон, каберне фран, ние имаме някои типично български сортове, които се търсят и все повече любителите на виното искат да пробват – това са маврудът, мелник, които са строго териториално обособени сортове, гъмза от нашия район, димят.."


На 17 февруари Министерството на земеделието ще отвори мярка за промоция на винА в трети страни, а през месец май ще стартира първата мярка за застраховане, свързано с климатичните промени. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:30
Новини
18:00
Футбол: Барселона - Виляреал (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)
19:00
Футбол: Ла Лига Сантандер - обзор на изминалия кръг