СЪЗДАВАТ РЕГИСТЪР НА ДОМОУПРАВИТЕЛИТЕ

Събота, 07 Март 2020 12:36


Да бъде създаден регистър на домоуправителите. Това предвиждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Преди това да се случи, домоуправителите ще трябва да преминат и през квалификационно обучение.

МРРБ подготвя регистър на домоуправителите. 60% от населението живее в режим на етажна собственост. 120 са фирмите, които предоставят услугата “професионален домоуправител”. Създаването на регистър ще осигури от една страна по-добро качество на услугата, а от друга - яснота за това какво всъщност предлагат тези фирми, посочи Гергана Благиева, директор на Дирекция “Жилищна политика” в регионалното министерство.

ГЕРГАНА БЛАГИЕВА ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ЖИЛИЩНА ПОЛИТИКА“ В МРРБ: “Създава се идин регистър на професионалните домоуправители, който да даде гаранция на хората кой избират и как той си върши работата. Влизането в регистъра не означава, че той остава там завинаги. Когато има определени обстоятелства тези фирми ще бъдат отписвани от регистъра, така че това ще създаде една много добра конкуренция на пазара и в регистъра ще останат само добрите дружества.”

По думите на Цвета Наньова от Българската мениджмънт асоциация има редица примери, които показват, че липсата на добра организация води и до некачествено управление на собствеността.

ЦВЕТА НАНЬОВА ЧЛЕН НА БЪЛГАРСКА ФАСИЛИТИ МЕНИДЖМЪНТ АСОЦИАЦИЯ: “Националната програма за обновяване на жилищните сгради в България предоставяше 100% финансова и административна подкрепа за организацията от страна на общините. Това, което се изискваше от хората, беше да се организират сами, за да си подадат документите в общината и оттам нататък вече публичните институции им оказват необходимата помощ. Едва 10% от сградите за обновяване по Националната програма подадоха заявление.”

Заради необходимостта браншът на професионалните домоуправители да бъде обединен е сформирана и Асоциация на дружествата управляващи етажната собственост. От една страна тя защитава интереса на дружествата, които предоставят тези услуги, а от друга- този на клиентите, казва председателят Ламбро Попов.

ЛАМБРО ПОПОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯ НА ДРУЖЕСТВАТА УПРАВЛЯВАЩИ ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСT: “Липсата на регулация доведе до това, че самата услуга не се ползва с добра обществена регулация, тъй като има много некоректни търговци на пазара поради причината, че няма никакво изискване към участниците на този пазар. Всеки си представя, че това е лесна работа, която може да се осъществява от всеки, но това не е така.”

Промените в Закона предвиждат още създаване и на регистър на етажната собственост. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
15:40
Тенис: Даниел Колинс - Елена-Габриела Русе (32nd Palermo Ladies Open, Палермо; WTA 250 - финал и награждаване, повторение)
16:30
Тенис: Кристина Куцова - Тамара Копрач (BNP Paribas Poland Open, Гдиня; WTA 250 - I полуфинал, повторение)