ФИНАНСИСТИ: ЗДРАВНАТА КРИЗА ПРЕРАСТВА В ИКОНОМИЧЕСКА, ЩЕ СТАНЕ И ФИНАНСОВА

Вторник, 24 Март 2020 14:43


Месеците, които предстоят, ще са сериозно изпитание за хората без спестявания, смятат финансовите анализатори. Според тях оптимизирането на разходите не е препоръчително, а необходимо. Всеки спестен лев, би ни гарантирал едно по-устойчиво преминаване през периода на криза.

Тази здравна криза прераства в икономическа и ще стане финансова, убеден е Стойне Василев, председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти.

СТОЙНЕ ВАСИЛЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЛИЧНИТЕ ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАНТИ
“Засега на фронтовата линия са бизнеси като заведения, хотели, фитнес зали, но цялата ситуация ще се отрази и на ИТ бизнесите, на аутсорсинг фирмите, защото голяма част от тях са подизпълнители на чужди компании. Имат клиенти, които са в чужбина в едни от най-засегнатите страни като Франция, САЩ, Италия.”

Старши финансовият анализатор от "Моите пари" Иван Стойков съветва да бъдем особено внимателни в разходите, които правим, за да не изпаднем в по-тежко положение, отколкото сме в момента. Според него трябва да се лишим от нещата, които не са ни от първа необходимост.

ИВАН СТОЙКОВ СТАРШИ ФИНАНСОВ АНАЛИЗАТОР - „МОИТЕ ПАРИ“
“Колкото и зле да прозвучи почивката и пътуването не са разход, който трябва да се направи на всяка цена или пък да бъде на висока цена. Могат да се намерят алтернативи за по-евтини почивки, пътувания, които да не натоварят значително наличния семеен бюджет.”

Освен от пътувания бихме могли да спестим и от облекла, обувки, покупки на скъпа техника, посочва още той.

ИВАН СТОЙКОВ СТАРШИ ФИНАНСОВ АНАЛИЗАТОР - „МОИТЕ ПАРИ“
“Бъдещето, което очакваме пред нас, е в определена степен и непредсказуемо и не можем да кажем със сигурност дали ще имаме постоянни доходи в бъдеще, дали размерът на доходите, които имаме в момента, ще бъдат същите, дали ще можем да ги получаваме регулярно, навреме и т.н.”

Добре е в моменти като този да можем да разчитаме на авариен фонд, който да ползваме при непредвидени обстоятелства, казва Стойне Василев.

СТОЙНЕ ВАСИЛЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЛИЧНИТЕ ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАНТИ
“Ако нямаме такъв авариен фонд, да започнем да го създаваме докато все още имаме доходи, а за хората, които имат спестени пари, бих препоръчал да го увеличат с поне 50%, т.е. ако имаме едни заделени 4000 лева, в момента те нека станат едни 6000 лева. В тази ситуация не е много трудно да пестим, защото заведенията са затворени, голяма част от търговските обекти са затворени, моловете.”

Хората, които имат проблем с изплащането на месечните вноски по кредитите си, е добре да се обърнат към своите кредитни експерти, а не да чакат ситуацията да ескалира, препоръчва Стойне Василев.

СТОЙНЕ ВАСИЛЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЛИЧНИТЕ ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАНТИ
“Колкото по-рано съобщят на банката, че имат някакви проблеми, може да се вземат по-адекватни мерки за разсрочване, за гратисен период, за други адекватни мерки в тази ситуация.”

И двамата са категорични, че парите вкъщи не са на по-сигурно място, отколкото в банките.

СТОЙНЕ ВАСИЛЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЛИЧНИТЕ ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАНТИ
“Тази криза все още не е станала финансова, за да има проблем в банковата система или проблеми с валутния курс, или някакви други подобни аспекти. Така че това не мисля, че е разумен ход в настоящата ситуация.”

ИВАН СТОЙКОВ СТАРШИ ФИНАНСОВ АНАЛИЗАТОР - „МОИТЕ ПАРИ“
 “Те физически не са защитени вкъщи, а отделно създаваме предпоставка за проблеми в банковата система.” Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
12:00
Тенис: Наоми Осака - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - II полуфинал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)