220 СА ЗАРАЗЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ С КОРОНАВИРУС

Сряда, 25 Март 2020 09:40


Два нови случая на заразени с корнавирус у нас. Така общият брой достигна 220. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген.Венцислав Мутафчийски. Двете положителни проби са от Пловдив. Става въпрос за мъже на 35 години и на 60, които са приети в Инфекциозната клиника в града. Те не са или контактни с други хора.

Ген. Мутафчийски посочи, че за последното денонощие 100 000 са новите случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб. Като тревожен факт той изтъкна и освободения от карантина круизен кораб, на който след 17-тия ден е открит коронавирус.

ГЕН. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
„Показва изключителна устойчивост вирусът. Това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои. Освен дезинфекция на ръцете и дистанцията, другата част е дезинфекция на повърхностите като начин за пердаване на коронавируса.”

Професор Тодор Кантарджиев обясни каква е разликата между свинския грип и коронавируса.

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ
 “От 200 души болни от грип един може да загуби живота си докато при коронавируса процентът е по-висок и то главно в хора, които са не само възрастни, но и с някакъв имунен дифицит, които изискват дълго лечение. Защо е опасен коронавирусът – засяга долните отдели на дихатулната система, засега алвеолите, прави двойна бронхопневмония и изглежда действа на дихателната мускулатура.”

Ген. Мутафчийски каза още, че не само възрастните са застрашени от коронавируса.

ГЕН. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
 “За децата с хронични заболявания е толкова опасен, колкото и за възрастните с хронични заболявания. И още нещо – не само за децата – има още много уязвими групи. Това са хората, които са на химеотерапия, с онкологични заболявания, хората с компрометиран диабет. Има млади хора, които са с хронични заболявания, има хора в неравностойно положение.”

Той посочи и кои ще бъдат следващите мерки, които би предприел щабът.

ГЕН. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
“Претрансформиране на цели болници за коронавирус. Мога да ви кажа и следващата мярка – използването на резервни помещения за гледане на болни. Това са мерки, които се набелязват в зависимост от ситуацията. Ние гледаме задължително поне 1 месец, месец и половина напред, дори и 2 месеца, защото това ни е работатта.”

Началникът на Оперативния щаб отчете ръст на злоупотребите с данните за преминаване през КПП-тата в страната. И обясни, че именно затова и се наложило да има нова декларация. По време на брифинга стана ясно още, че към момента грип у нас няма. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
12:00
Тенис: Наоми Осака - Каролина Плишкова (Brisbane International, Бризбън; WTA Premier - II полуфинал, повторение)
14:05
Футбол: Атлетико /М/ - Реал /М/ (Ла Лига, сезон 2016/2017)