243 СА ЗАРАЗЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ С КОРОНАВИРУС

Четвъртък, 26 Март 2020 09:59


243 са заразените с коронавирус у нас. Това заяви началникът на Националния оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. През нощта има само един нов случай и той е в София. Щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване на мерките до 12 април.

Извънредните мерки изтичат на 27-и март. Освен удължаване на срока с още 2 седмици щабът ще предложи и да се разреши посещение на терен от страна на колекторските фирми за събиране на сметки, както и да има карантина за всеки, който пристига от чужбина.

ГЕН. ВЕНЦИСЛА МУТАФЧИЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ
 “Да отпадне поименно изреждане на страните в заповедта, които трябва да бъдат карантинирани всички пристигнали и да бъде абсолютно за всеки един, който пристига в България от чужбина. Включително и за чужденците, които желаят да посетят България, да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина.”

В “Пирогов” има 4 пациенти в тежко и 7 в добро състояние, посочи още ген. Мутафчийски.

ГЕН. ВЕНЦИСЛА МУТАФЧИЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ
 “И четиримата са в тежко състояние. Единият наистина е в много тежко състояние – възможно е да има лош изход от лечението му. Във ВМА още преди седмица съобщих за двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението.”

Той е категоричен, че маските трябва да се поставят на болни лица.

ГЕН. ВЕНЦИСЛА МУТАФЧИЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ
 “По този начин се предотвратява при кихане, кашляне да разпространяват аерозол, в който има вируси. Иначе за здрави лица се изискват маски, които са много висок клас на защита за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава среда. Иначе за останалите граждани, ако се чувстват сигурни по този начин, могат да носят, но да знаят, че не са защитени 100%.”

Началникът на Националния оперативния щаб е поставил задача на клиницистите, които имат опит в лечението с коронавирус, както и на лекарите на предния фронт да изработят стратегия за лицата, които са се излекували от коронавируса, но в същото време са с вирус.

ГЕН. ВЕНЦИСЛА МУТАФЧИЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ
 “Да изработим стратегия кога може да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщи да си довършат лечението и след това да се идентифицират като освободени от вируса, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега можем ад си го позволим, сега нямаме натиск на болни толкова, но ще дойде време, в което не може да си го позволим.”

Всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестват, посочи ген. Мутафчийски. И още веднъж припомни кои са симптомите на коронавируса.

ГЕН. ВЕНЦИСЛА МУТАФЧИЙСКИ НАЧАЛНИК НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ
“Болка в гърдите, упорит задух все едно някой ти е седнал на гърдите, посинели устни и упорита температура над 38 градуса – това са симптомите, които вече наистина говорят за заболяването.”

На телефон 112 дневно постъпват около 1800 обаждания. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:30
"Какво е да си био?" - забавно-информационно предаване
02:20
Тенис: Кристина Младенович - Каролина Плишкова (Dubai Duty Free Tennis Championships, Дубай; WTA Premier - повторение)
02:00
Футбол: Еспаньол - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)