ОТ 1 ОКТОМВРИ МАЛКИТЕ ФИРМИ ИЗЛИЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЗА ТОК

Неделя, 28 Юни 2020 19:04


Всички малки фирми, които използват за дейността си битова електроенергия, трябва да излязат на свободния пазар до 1 октомври. А до 10 септември ще трябва да си изберат своя доставчик.

От 1 октомври малките фирми излизат на свободния пазар на ток. Това предвиждат промените в Закона за енергетиката. Изпълнителният директор на Асоциация “Свободен енергиен пазар” Мария Кръстева обяснява, че това не е просто нечия хрумка, а е наложено от европейски директиви.

Мария Кръстева- изп. директор АСЕП: "Либерализацията е нещо, което е по европейски директиви и България трябваше да го направи отдавна. Това ще позволи на фирмите, те свободно да избират цени и условия за договорите, което е в пъти по-добре за тях. Защото колкото повече конкуренция имат, толкова по-добри цени могат да договорят."

Процедурата ще засегне около 300 хиляди небитови абонати, които ще трябва да сключат договори с отделни доставчици до 10 септември. Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България съветва фирмите да бъдат особено внимателни.

Добрин Иванов- изп. директор АИКБ: "Това, което трябва да се случи е първо да сключат договори и то внимателно да прегледат условията на договорите, да проучат пазара на търговците. Несъвършенството на пазара е от тая гледна точка, че има неравномерно разпределение на търговците от цялата страна, както има и неравномерно разпределение и на потребителите на електроенергия в цялата страна."

Ако потребителите не изберат свой доставчик, те няма да останат без ток, но ще бъдат прехвърлени към някое от търговските дружества, с което да сключат типов договор.

Добрин Иванов - изп. директор АИКБ: "Те ще получават електроенергия от доставчик от последна инстанция, което пък предполага малко по-висока цена на електроенергията." 

Експертите препоръчват да се внимава при сключване на договорите, за да се избегнат евентуални спекулации с цени и надбавки. За новините на ТВ+ Бетина Михайлова. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:00
Тенис: Бернарда Пера - Сара Сорибес Тормо (Abu Dhabi WTA Womens Tennis Open; WTA 500 - повторение)
20:00
Футбол: Атлетико /М/ - Валенсия (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)