УДЪЛЖАВАТ, РАЗШИРЯВАТ И ОБЛЕКЧАВАТ МЯРКАТА 60/40

Понеделник, 29 Юни 2020 15:20


Секторите, които могат да се възползват от мярката 60 на 40 се увеличават. Увеличава се и срокът на действието ѝ - до 30 септември. Работодателите имат уверение, че ако се наложи тя ще бъде продължена. Изплатените до сега средства по мярката са почти 115 милиона лева, с тях е запазена заетостта на около 150 000 души.

Въпреки, че карантина в страната ни вече няма икономиката не може да заработи с пълна сила. За това социалните партньори решиха- мярката 60 на 40 ще ъде удължена до края на септември. А Обхватът и ще се разшири.

ДЕНИЦА САЧЕВА, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА : "Лекари по днтална медицина със съответиня код , различни кръвни банки, тъканни банки вкл. и дневни грижи за малки деца частен сектор. Тук говорим за частните детски ясли. В сектор образование изключение се прави за предучилищното образование частен сектор."

Променят се и някои от условията за кандидатстване

МАРИАНА НИКОЛОВА, ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ :" За всеки осигурен работник или служител ще се предоставят средстав в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020г и 60 на сто от дължимите осигуровки. Средствата се изплащат за не повече от три месеца. "

ДЕНИЦА САЧЕВА, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА  :" Отпада изискването за това работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година с условието обаче ,че траабва да са ги декларирали и като дължими. "

Работодателите ще могат да кандидаствмат и по още две програми за да запазят или наемат работници. На помощ в размер на 290 лева ще разчитат от секторите хотелиерство, туризъм, и автобусен транспорт, като средставата ще бъдат добавяни към вече договорени . Ще заработи и програма за нови работни места “Заетост за теб .”

ВАСИЛ ВЕЛЕВ, АИКБ : "Надяваме се от месец септември да започне бавно възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверението, че ако това не се случи ще се помисли за удължаване. "

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ПЕРЗИДЕНТ НА КНСБ : "Подкрепата за работниците в 100 процента от техния доход и това за нас е възлов момент където освен работата и дохода е много важен. "

Към 25 юни безработните у нас са над 277 хиляди ,министър Сачева отчете и тенденция, в която всеки ден все повече хора намират работа . По думите й ежедневно това са 2 000 души Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
Футбол: Валенсия - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)
22:30
Тенис: Йожени Бушар - Тамара Зиданшек (Prague Open, Прага; WTA International - повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Бетис - Ейбар (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)