ЛЕКАРИ В РУСЕ СПАСИХА ПАЦИЕНТКА С МЕТОД, КОЙТО СЕ ПРИЛАГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Вторник, 30 Юни 2020 10:24


Лекари от Русе спасиха 49-годишна жена с метод, който се прилага за първи път в университетската болница в града. Екип от кардиолози, съдови хирурзи и анестезиолози поставиха специален кАва филтър, който предпазва сърцето и белите дробове от тромбоза. След 18 дни лечение пациентката вече си е у дома.49-годишната Илкнур Алиева от село Стамболово е докарана в болницата в тежко състояние -със затруднено дишане и припадък.
 д-р Пенка Каменова, завеждащ „Кардиология“ в УМБАЛ „Канев“-Русе: Диагнозата беше белодробна тромбоемболия, това е едно много тежко и много спешно състояние, а тромбът в лявото предсърдие е свързан с един много висок фатален изход. Той изисква или кардиохирургия на момента, или някаква намеса, която да се извърши в този момент, в който е диагностицирана…..
Тъй като в болницата няма кардиохирургия, лечението е медикаментозно. На петия ден обаче жената рязко се влошава. И лекарите решават да опитат нов метод – поставяне на кАва филтър.
 д-р Иво Белколев, инвазивен кардиолог: това устройство филтрира кръвта и не може тромбите да стигнат до сърцето и белия дроб.
д-р Пенка Каменова, завеждащ „Кардиология“ в УМБАЛ „Канев“-Русе: Тази манипулация не беше правена в Русе досега, нямахме устройството, бързо трябваше да се организираме за един следобед да го поръчаме, доставят
Интервенцията е успешна, а пациентката се прибира у дома спокойна.
Илкнур Алиева, пациентка: Чувствам се щастлива, много съм благодарна на всички лекари, работиха в екип, просто нямам думи.
Сега на Илкнур й предстои поддържаща терапия в продължение шест месеца , след което устройството ще бъде извадено и тя ще живее както оикновено. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
13:00
Тенис: Елина Свитолина - Мари Бузкова (Abierto GNP Seguros, Монтерей; WTA International - финал, повторение)
14:30
"Посланиците на Ла Лига: Фернандо Йеро и Луис Гарсия" - 2 еп., документална поредица