ЗАТЯГАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ

Четвъртък, 09 Юли 2020 15:54


Отново затягане на противо-епидемичните мерки. Баровете и нощните заведения на закрито затварят, а спортните събития остават без публика. Ограничения ще има и за семейните тържества. Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила от нула часа на 10-ти юли - и ще продължи да действа до второ нареждане.

Критичната граница от 200 заразени за денонощие дойде и те даже са повече. Както се закани министър Ананиев така и стана-мерките се затягат.

КИРИЛ АНАНИЕВ, МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО :"През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавируса , даже може и да има тенденция за ново увеличение. "

Самодисциплината на българите не била на нужното ниво.

КИРИЛ АНАНИЕВ, МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО :"Ние гласувахме доверие на българските граждани за да ги върнем наистина към нормалните условия, ама щом не става виждате, че веднага предприемаме тези мерки. Имаме дифузно и клъстерно разпространение. Много са факторите. За съжаление някак си много си повярвахме ,че всичко вече е минало. "

От нула часа на 10 юли затворени ще останат всички нощни заведения на закрито, спортните мероприятия ще са без публика , а семейните празненства ще са с до 30 човека. На открито баровете може да работят , но с 50% от капацитета си.

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ :"Да, това ще е щета за този бизнес. Ще се опитаме да го подпомагаме. Практиката показва, че самодисциплината не е най-силното ни качество и за това се анлага да въведем тези мерки."

Областните оперативни щабове ще могат да въвеждат и по-строги мерки ако преценят ,че е необходимо.

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ :"Който иска по-строгите мерки съответно събира си местния щаб и преценявате носите си отговорност какво и как да се въвеждзат контролните мерки. "

Анализът на щаба за случващото се в страната показал, че мерките масово не се спазват. За това контролът се завишава.

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ, ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР :"Да, ще има контрол и той ще бъде много жесток , а когато установим за втори път , че има такъв пропуск ще предлагаме затваряне на заведението. Имаме доста актове ако щете по Витошка в София, където се оказва, че персонала на известни заведения също не носи маски, което за мен е монго нагло неспазване на правилата."

За сега здравната система имала потенциал да се справи с кризата. За това се предприемали и допълнителните мерки-за да няма проблем с лечението Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
09:30
Новини
09:00
Футбол: Реал Сосиедад - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
08:00
Тенис: Фиона Феро - Камила Джорджи (31° Palermo Ladies Open, Палермо; WTA International - II полуфинал, повторение)