ОГНИЩЕТО НА КОВИД В ДОМ "ВЪЗРАЖДАНЕ" В РУСЕ СЕ РАЗРАСТВА

Събота, 01 Август 2020 14:14


До момента 83-ма потребители на социалната услуга са заразени с коронавирус, както и седем души от персонала. Малка част от тях са развили симптоми и са настанени в болнични заведения в Русе. Положителните случаи, които нямат оплаквания, са под карантина на четвъртия етаж в дома и в общинска сграда извън града.


Катя Петрова, дирекция „Социални дейности“: "Там са създадени всички условия за хората, подкрепени са от персонал, осигурили сме лекар от лечебно заведение, който всеки ден извършва визитация."


В дома са взети всички мерки – свижданията са забранени, хората са изолирани по етажите си, прави се дезинфекция. Притесненията са свързани с персонала, който недостига. Затова ще се търсят и доброволци от неправителствения сектор.

Ани Венкова, директор на дом „Възраждане“: "Не искат да напускат, но имат притеснения да работят с положителни, което ги притеснява хората и е нормално, защото все пак всеки има и всъщи близки."


От общината са категорични, че са взели всички необходими мерки. И не приемат обвиненията, че са неглижирали проблема.


Енчо Енчев, вр.и.д.кмет на Русе: "Не мога да приема факта и някакво твърдение или полутвърдение, че може би поради факта, че кметът се е разболял от коронавирус и зам.-кметът е бил положителен ситуацията е подценена. Дори и да сме били под карантина, ние работехме по домовете си по 8-10 часа."


Катя Петрова, дирекция „Социални дейности“: "Проверките винаги са добре дошли… Надяваме се да дойдат, защото в крайна сметка така ще подпомогнат и нашата работа. Аз преди малко ви казах, че ние не сме учени да работим в условия на такава криза."


В дома живеят общо 240 души, които се тестват от началото на седмицата. До момента са взети 164 проби, следващата седмица ще се изследват и останалите потребители. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:00
Новини
18:00
Футбол: Барселона - Виляреал (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)
19:00
Футбол: Ла Лига Сантандер - обзор на изминалия кръг