ПРОТЕСТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Събота, 01 Август 2020 15:07


Преди дни Административен съд – Пловдив обяви за нищожна заповедта на директора на Басейнова дирекция - Пловдив за учредяване на санитарно-охранителна зона в района на река Грънчарица край Велинград, където има отдадена концесия за добив на волфрам. След съдебното решение в СПА столицата Велинград се повявят агитационни материали, разпространени от концесионера, че мината ще бъде отворена. Това доведе до масово недоволство в курорта, което днес прерастна в протест с искане Министерски съвет да прекрати концесията. Ако мината бъде отворена тя ще причини много вреди на природата и водата в цялата област Пазарджик, смята една от организаторките на протеста.

Калина Янева, организатор на протеста: "След дъждовните води, след отпадните води от преработката на волфрама, всичко това ще влезе в територията на земите около язовир Батак. Транспортните коридори засягат територията на цялата пазарджишка област."


През последните няколко години по-голямата част от жителите на Велинград категорично са доказали, че не желаят в близост до града им да има волфрамова мина.


Мария Милушева: "Правителството е длъжно да вземе и да отсече с нож, че няма да има рудодобив в района."


Йорданка Гаджева: "Всичко онова, което изтъкнаха като факти за начина, по който ще процедира добива означава, че Велинград ще бъде тотално замърсен, въздух, вода и изобщо околна среда."


Има и такива велинградчани, които смятат точно обратното.


Цвятко Петлов: "Мината няма да пречи на туризма, както никога не е пречила."


Участие в протеста като гражданин взе и кмета на Велинград д-р Костадин Коев, който сподели, че са предприети конкретни стъпки към прекратяване на концесията.

 

Костадин Коев, кмет на община Велинград: "Чакаме сега заповед от МОСВ, защото по компетентност заповедта за учредяването на санитарно-охранителната зона отиде в министерството и след като издаде такава заповед, очакваме я тази заповед от доста дълго време, след като се издаде тази заповед, следващата стъпка е да поискаме прекратяване договора за концесия."

 

Спорната концесия е със срок от 30 години до 2038 година. Преди повече от 5 години започна и съдебната сага с фирмата концесионер на находището. И така до днес, когато все още няма окончателно решение на въпроса. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
Новини
16:10
Тенис: Йелена Остапенко - Нао Хибино (Internationaux de Strasbourg, Страсбург; WTA International - I четвъртфинал, повторение)
16:00
Тенис: Ласло Джере - Хуан Игнасио Лондеро (Cordoba Open, Кордоба; ATP 250 - IV четвъртфинал, повторение)