БУМ НА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 В БЛАГОЕВГРАД

Четвъртък, 06 Август 2020 19:11


Бум на заразените в благоевградска област. 97 души са дали положителен тест за коронавирус - само за последното денонощие. Новото огнище е шивашки цех в Разлог. Предприятието е затворено и се дезинфекцира, а всички служители са под карантина.

 В шивашкия цех в Разлог първоначално заразените били само петима. При последвалото масово тестване на целия персонал обаче се оказало, че с COVID 19 са 60 от работниците.
- Красимир Герчев, кмет на Разлог: Не може да обвиниме и предприяето, защото това са 200 човека, те имат контакти, семейства, познати, приятели, което показва че тези хора освен на работното място, трябва да внимават и вкъщи, как се събират, с кого се събират, къде отиват, как пазаруват, така че това е комплекс от мерки, които всеки трябва да спазва.

Само двама от 60-те заразени са със симптоми. Диагностицираните са предимно от Разлог, Бабяк и Белица.
- Красимир Герчев, кмет на Разлог: Засега няма настанени хора в болницата, от тези случаи, органите на РЗИ, които са бих казал безкрайно изтощени, а и медеицинските кадри също, в момента правят предписания за карантиниране на тези лица.
А в Благоевград лекарите призовават да се мисли за осигуряване на нови легла. Основните притеснения на медиците са свързани и с грижите за болните от отделенията, които сега се налага да се преобразуват в такива за болни от ковид.
- д-р Петър Георгиев: Тях какво ще ги правим, какво ще ги правят другите болни от отделенията, диабетиците? Какво ще правим гастро заболяванията????
Очертава се и задълбочаване на проблема с лекарите, защото част от тях се колебаят дали да напускат болниците.
-  д-р Петър Георгиев: Ами хипократовата клетва, това е призвания, аз не искам да ги съдя тия хора, но наистина Бог ще ги съди, защото да зарежеш на средата трудовия си път, защото това е зарязване на професията, с какви очи ще гледаш после колегите си, децата си, близките си.
- жена: Ние, ние сме виновни, защото маски не знам колко са надеждни, но може би тия сбирки, това позволява по магазини, по пазара особено, по кафенетата, ние сме виновни, ние...

 Към хората горещият съвет е много по-стриктно да спазват дистанция помежду си, защото струпването на едно място води до големи рискове. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
17:00
Тенис: Ирина-Камелия Бегу - Йохана Конта (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier - повторение)
17:00
Пряко: Футбол: Валенсия - Уеска (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)