РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ СЪЗДАДЕ МАСКИ, КОИТО УНИЩОЖАВАТ ВИРУСИ

Четвъртък, 06 Август 2020 19:16


Иновативни маски за лице, които унищожават вируси и патогени, създаде университетът в Русе. Разработката е започнала още през февруари, когато темата за коронавируса стана актуална. Все още маските са в процес на изпитания, но засега резултатите са отлични. Университетът е подал и документи за регистрация на изобретението си - в Патентното ведомство.

Идеята за иновативната маска е да се създаде филтър, който да унищожава вирусите както от здрав към болен човек, така и обратно. Използват се нанопокрития от сребро и титан, които неутрализират патогените.

- Койчо Митев, изобретател: когато имаме два различни метала, между тях се създава, в случая сребро и титан, среброто е отвън, титанът е отвътре, между тях се създава електрически потенциал. Когато между тях сложим текстил, в случая неканцерогенен, от влагата от дишането се появяват мокри петна, в които се съдържат вирусите. Тези мокри петна създават контакт между двата слоя титан и сребро, протича електрически ток и този електрически ток по същество обезврежда вирусите.

В изследванията върху прототипа участват екипи от Софийския университет и Техническия университет в София.

- проф.Христо Белоев, ректор на Русенския университет: колегите от София и в екипа е деканът на Биологичния факултет, който проф.Шишов, който, където се правят изпитанията на тази маска с вируси, реални вируси. И се констатира, че още на повърхността тези вируси измират. Те не могат да преминат.

 Покритията се нанасят чрез вакуумни технологии, а маската издържа на многократно изпиране. Разликата с обикновените предпазни средства е, че те не убиват вирусите.

- Койчо Митев, изобретател: вирусите остават жизнеспособни. Т.е. тя върши работа дотолкова, доколкото може да предпази временно от заразяване този, който е носител на маската, така и външните хора…..ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани, на място, под носа на потребителя….

Университетът е подал заявка за патент и ще търси партньори в чужбина, които да ползват полезното за КОВИД-19 изобретение. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
17:00
Тенис: Ирина-Камелия Бегу - Йохана Конта (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier - повторение)
17:00
Пряко: Футбол: Валенсия - Уеска (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)