СПАД В ТУРИЗМА НА ПЛОВДИВ

Четвъртък, 06 Август 2020 19:19


60-процентен спад в туристическия бранш на България - заради коронавируса. Това отчете ресорният министър Марияна Николова. Днес тя се срещна с кмета на Пловдив и представители на бранша. След разговора стана ясно, че в града под тепетата - спадът в туризма е 40%.

От началото на годината на територията на Пловдивска област са пренощували 155 000 души, като от тях 65 000 - в града под тепетата. местни туроператори отчитат, че заради кризата с коронавируса от началото на годината туристическия сектор бележи осезаем спад - около 30-40%

- Марияна Николова - министър на туризма
В момента за Пловдив е много важно тези месеци август и септември ние да заложим на нишовия туризъм тъй като ще имаме много посетители в Пловдив и аз се надявам доста българи да посетят Пловдив.

Николова разкри, че се обмисля възможност за организиране на виртуални обиколки, както и за развитие на конгресния и конферентен туризъм.

 - Марияна Николова - министър на туризма
Трябва да направим всичко възможно със социални мерки да подпомогнем този сектор, той да не бъде загубен и да не премине в други сектори, които в момента биха могли да предоставят и да вземат тези специалисти. Българският екскурзовод е изключително компетентен.

Старият град на Пловдив е един от най-предпочитаните обекти, както от български, така и от чуждестранни туристи. До началото на август работещите там служители отчитат отлив на посетители.

АНКЕТА
- Може би заради вируса хората ги е страх все още да пътуват, но пък имаме туристи вече от чужбина, което не е както миналата година. Забелязва се както спад, така и може би малък ръст в сравнение с миналия месец.
- Сега се налага да се поизчака един период на възстановяване на икономиката и на туризма и се надявам всичко да тръгне по по-положителен начин.

Статистиката показва, че голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани. Според Николова е важно да бъде позволено на гражданите от южната ни съседка да бъдат допуснати у нас. от значение е и туризмът в България да се развива през четирите сезона, защото този сектор дава 10% от БВП на страната. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
17:00
Тенис: Ирина-Камелия Бегу - Йохана Конта (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier - повторение)
17:00
Пряко: Футбол: Валенсия - Уеска (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)