ГОТВЯТ НОВИ ПРОМЕНИ ЗА ШОФЬОРСКИТЕ КУРСОВЕ

Вторник, 15 Септември 2020 14:54


Кандидат-шофьорите да се учат да карат на полигон, а преподавателите им да въвеждат данните от учебния процес и изпита в електронен формат. Това са само част от предлаганите промени в наредба 37, регламентираща обучението на новите шофьори. Вносител на проекта е министерството на транспорта, а текстовете са публикувани в портала за обществени консултации на министерския съвет.

Емил шофира вече 20 часа. Инструктурът му го напътсва и учи как да шофира автомобила в натоварения трафик на столицата.

ИНЖ. ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕЦБД :" Методиката за обучение не е променяна от 30 години. Трябва да се въведе по-дълго обучение за извънградско. Трябва да бъде помислено как новите водачи да бъдат включвани в движението може би чрез полигон, като първите занятия да бъдат на полигон. "

За да паркират и потеглят под наклон за курсистите се търсят подходящи за това места, защото полигони отдавна няма, обяснява Красимир Георгиев.

КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ, ПРЕДС. НА УС НА АКАБ : "Никой не помисли, че ще дойде време, когато безопасността на движението ще изпадне в дълбока криза в каквато е сега и за да се оправи тази криза ще трябват места където да се провежда обучение. Когато паркираме пред някой блок излизат живущите и започват да ни гонят да ни бият да се махаме от там че ще им ожулим колите. "

Освен практическа насоченост готвените промени имат за цел да елиминират нелоялната конкуренция и да завишат контрола върху учебните центрове. Да се подписва трудов договор между инструктура и учебния център, автомобилите да са собственост на фирмите за обучение, а документацията да се води в електронен формат.

КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ, ПРЕДС. НА УС НА АКАБ : " Какво по-нормално от това да има ясни правоотношения между работодател и служител, да се плащат съответните осигуровки. "

ИНЖ. ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕЦБД : "Аз не виждам смисъл в промяна на обучението тъй като една промяна на собствеността на автомобилите по никакъв начин няма да промени начина на обучение. Основните неща, които трябваше да бъдат променени като обучение изобщо не са застъпени."

Емил административните неща не го вълнуват. За него е важно да се научи да шофира и да вземе книжка, а думичката полигон му звучи по-скоро абстрактно.

ЕМИЛ, КУРСИСТ : "Карал съм в района на Мусагеница, на паркинги и кръгови ." Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:30
"Светът на Ла Лига" - 50 еп., документална поредица
20:00
Футбол: Барселона - Осасуна (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)