ОТНОВО ОТКРИХА ОПАСНО ВЕЩЕСТВО В БИВШИЯ ТОРОВ ЗАВОД-ВРАЦА

Сряда, 16 Септември 2020 13:00


Отново откриха опасно вещество в бившия торов гигант Химко - Враца. При проверка, извършена от служители на регионалната екоинспекция, в складово помещение са открити над четири тона от силно токсичния химикал трихлоретилен. Най-вероятно количествата са залежали от времето, когато комбинатът е работел.Опасната находка е открита миналата седмица във връзка с други проверки на територията на бившия торов гигант.
 инж. Николай Йорданов, директор на РИОСВ-Враца: СИНХРОН с инж. Николай Йорданов, директор на РИОСВ-Враца: Взехме решение да проверим и тази сградата, сградата никога не е проверявана. Там експертите се натъкнали на строителни материали и на трихлоретилен в 15 варела, всеки по 290 килограма.
 Добрата новина е, че съдовете са били добре запечатани и течове не са констатирани. Веществото обаче може да предизвика сериозни поражения върху здравето при досег с човека, твърдят специалистите.
 инж. Христо Христов, Директор „Превантивна дейност и контрол” в РИОСВ-Враца: Трихлоретиленът е опасно химично вещество, канцерогенно, причинява рак, дразнене на кожа, на очи, използва се като разтворител, обезмаслител, използвал се е дори в химическото чистене за почистване на дрехи. От 2016 година това вещество е забранено за употреба, освен с изричното разрешение на Европейската агенция по химикалите.
 Най-вероятно трихлоретиленът е от времето на действащия „Химко” и се е използвал за почистване на част от филтрите. Собственик на имота е банкова институция, откъдето обясниха, че вече търсят възможности за извеждането и обезвреждането на веществото във връзка с издаденото им от врачанската екоинспекция предписание.
 инж. Христов:" Да класифицира тези химикали като опасни и да потърси лицензирани фирми, които могат да обезвреждат такъв вид отпадъци."
В момента веществото е под двойна охрана.
Николай Йорданов:" Има видеонаблюдение и не представляват никаква опасност за околната среда."
 Срокът за извеждането и обезвреждането на химикала е краят на ноември. Проверките в „Химко” продължават. Не е изключено да бъдат открити още опасни отпадъци. Миналата година от територията на комбината бяха изведени 110 тона серовъглерод. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
17:00
Тенис: Ирина-Камелия Бегу - Йохана Конта (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier - повторение)
17:00
Пряко: Футбол: Валенсия - Уеска (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)