ОТКРИХА ПЪРВИЯ ТРЕНИРОВЪЧЕН ПОЛИГОН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ НАВОДНЕНИЯ

Сряда, 16 Септември 2020 14:54


Първият тренировъчен полигон за действие при наводнение беше открит в столичната пожарна. Проектът е с европейско финансиране и се реализира на територията на шест български града. На тях ще се обучават пожарникари, доброволци, деца и възрастни хора.

Строежът на тренировъчния полигон започва преди няколко години. За това време на площадката са изградени 19 различни поста и съоръжения, включително изкуствени водоеми.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА, КМЕТ НА СОФИЯ  :" Тук очакваме да се обучават гражданите на София, гостите, доброволците, които са изключително активни. Само за илюстрация 6 юли през нощта над 400 сигнала получени при сериозните дъждове . Порои между 50-80 л/2м. Само заради добрата координация успяхме да не допуснем сериозни проблеми за хората в София. "

Решението за строежа на такъв тип полигони идва след наводнението в село Бисер и варненския квартал "Аспарухово". Тогава става ясно, че много хора могат да участват в спасяването, но не са обучени за това.

ГЛ. КОМ. НИКОЛАЙ НИКОЛОВ, ГД ПБЗН :" Подготовката, обучението са първото нещо, на което трябва да обърнат внимание, освен физическата си дееспособност. Това са знания, това са умения, които позволяват освен да помогнеш каквото е тяхното призвание да запазят и собстевния си живот."

ЕМИЛ ДИМИТРОВ, МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ :"Един постоянно действащ орган в България за каквото и да било. Пожар гори те са там. Язовир прелива те са там. "

По време на церемонията Емил Димитров се върна в младежките си спомени, когато стажувал в сградата на факултета по пожарна безопасност.

ЕМИЛ ДИМИТРОВ, МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ 5125 1:42 Тогава кръстиха факултета факултет на главните секретари. Сега е факултет на премиерите. Малко са факултетите в България , които могат да се похвалят, че хора, които са завършили тези факултети са станали главен секретар на министерството или премиер на държавата и то няколко пъти. "

След откриваенто и официалните речи дойде време и за демонстрация, а директорът на пожарната гл. Ком. Николай Николов призова хората да не предизвикват пожари по невнимание.

ГЛ. КОМ. НИКОЛАЙ НИКОЛОВ, ГД ПБЗН : "Моля ви всякакви дейности по почистване особено почистване на тревна растителност с изгаряне да бъдат преустановени. Само два дни и очакваме обстановката да се подобри. " Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
17:00
Тенис: Ирина-Камелия Бегу - Йохана Конта (Internazionali BNL d'Italia, Рим; WTA Premier - повторение)
17:00
Пряко: Футбол: Валенсия - Уеска (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)