НАД 17 ХИЛЯДИ СА ИЗЛЕЗЛИТЕ ОТ УПОТРЕБА КОЛИ В СОФИЯ

Събота, 17 Октомври 2020 15:19


Нови мерки за премахване на изоставени коли в София предлага Борис Бонев. Едно от предложенията е свързано с намаляване на срока от изтичане на последния годишен технически преглед от 2 години на 3 месеца. След това съответното МПС се счита за излязло от употреба. 

Над 17 000 са излезлите от употреба моторни превозни средства от 2009 година до днес. Доброволно преместените са повече от 10200, а принудително преместените - малко над 2000. 

ИНЖ. ПОЛИНА АСЕНОВА НАЧАЛНИК СЕКТОР "КОНТРОЛ ПО ПАРКИРАНЕТО" В СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТ: "След като изтече доброволният срок – той е 3 месеца, ако този автомобил не е преместен от собственика, кметът на района дава заявка към фирмата изпълнител и този автомобил бива преместен на площадка за разкомплектоване. Там стои най-малко в 14-дневен срок, ако този автомобил не бъде потърсен и не бъдат платени таксите по репатриране, той ще бъде разкомплектован."

Според общинския съветник от "Спаси София" Борис Бонев сериозен проблем за премахването на изоставените автомобили са дългите срокове. 

БОРИС БОНЕВ, НЕЗАВИСИМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ "СПАСИ СОФИЯ": "Това, което ние предлагаме, е драстично намаление на тези срокове – от 2 години да паднат на 3 месеца от последния технически преглед и след това след стикирането само 1 месец да има възможност собственикът да премахне автомобила си от публичната собственост." 

ИНЖ. ПОЛИНА АСЕНОВА НАЧАЛНИК СЕКТОР "КОНТРОЛ ПО ПАРКИРАНЕТО" В СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТ: 
"Ние самите смятаме, че 3-месечният срок е много дълъг. Искаме той да бъде съкратен на 1 месец, защото след това след като се издаде заповедта има 14-дневен срок на обжалване на тази заповед. И смятаме, че процедурата е доста тромава."

Началикът на сектор "Контрол по паркирането" инж. Полина Асенова обясни, че изоставени коли могат да бъдат премахвани само от терени, които са общинска или държавна собственост. И уточни, че не е проблем да бъде вдигната кола, чийто собственик не е ясен. 

ИНЖ. ПОЛИНА АСЕНОВА НАЧАЛНИК СЕКТОР "КОНТРОЛ ПО ПАРКИРАНЕТО" В СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТ: "Те се обявяват в сайта на съответния район, на таблото по обичайния начин и тогава биват принудително преместени пак. Т.е. това не е пречка да се довърши процедурата."

Грешно е да се смята, че по този начин ще се освободят повече паркоместа, каза още инж. Асенова. 

ИНЖ. ПОЛИНА АСЕНОВА НАЧАЛНИК СЕКТОР "КОНТРОЛ ПО ПАРКИРАНЕТО" В СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТ: "Не от всички преместени автомобили можем да кажем, че толкова паркоместа са освободени, защото много от тях са били върху тротоари, върху зелени площи, където така или иначе е забранено паркирането."

Борис Бонев се надява предложението му за изменение в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства да срещне подкрепа. 

БОРИС БОНЕВ НЕЗА,ВИСИМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ "СПАСИ СОФИЯ: "Улиците не са бащиния, улиците са публична собственост, на която не може всеки да си оставя боклуците, защото в момента, в който една кола не е минала ГТП и няма гражданска отговорност и по сега действащата наредба се води на практика отпадък." 

Що се отнася до струпаните автомобили пред Районните полицейски управления инж. Асенова подчерта, че към тях не могат да се преприемат административно-наказателни мерки, защото се водят дела. За да бъде премахнат даден автомобил е необходимо разрешение на прокуратурата. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:00
Тенис: Петра Квитова - Анджелик Кербер (Mutua Madrid Open, Мадрид; WTA 1000 - повторение)
21:30
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица