СМЕНЯМЕ ТОПЛОМЕРИТЕ И ВОДОМЕРИТЕ В КРАЯ НА ОКТОМВРИ

Събота, 17 Октомври 2020 15:22


Нови разходи за хиляди домакинства в България при смяната на отчитащите топлинни устройства с нови електронни. Изискването идва от Европейска директива.

След 25 октомври уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, след изтичане на срока им, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет. Това предвижда директива за енергийна ефективност, която е в сила още от 2018г. - пояснява Милена Стоянова, управител на фирма за топлинно счетоводство. 

Милена Стоянова, управител на фирма за топлинно счетоводство: "Целта на дистанционното мерене е клиентът да има възможност да бъде отчитан по-често, с което да получава по-често информация за своето ползване и да прави повече икономии. Като цяло смисълът на топлинното счетоводство и на мерене на енергия е клиентите да могат да пестят тази енергия, тъй като плащайки само за това, което са употребили, това стимулира по-малкото ползване."

ВИДЕО: Най-масова смяна се очаква да бъде през 2024 г., когато изтича срокът на почти половината от устройствата. Срокът на годност е средно 10 години с опция за удължаване с още две. До 2027 г. всички устройства трябва да са от новия тип. 

Милена Стоянова, управител на фирма за топлинно счетоводство: "Към момента най-вече водомерите с топла вода следва да бъдат подменени. Голяма част от клиентите притежават уредите за дялово разпределение и те са тяхна собственост, така че за тези от тях, които са собственици на уредите, те ще трябва да инвестират и в подмяната на новия уред. Има една малка част клиенти, които са основно в град Пловдив, там уредите се ползват под наем, така че подмяната е за сметка на фирмата. Цената на един дистанционен водомер е.... в момента 90лв по ценова листа."

Председателят на Асоциация Активни потребители Богомил Николов подчертава, че независимо дали хората одобряват тази подмяна, или не, те трябва да я направят. В противен случай след като изтече нормативния срок на годност на устройството, топлинния счетоводител ще има право да начислява максимална консумация. 

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": "И ако някой човек не си смени уредите, впоследствие може да бъде неприятно изненадан със сметка, която далеч надхвърля това, което реално е консумирал. Така че харесва ли ни, или не, ние трябва да сменим уредите си. Това, което ние винаги сме имали като позиция през годините, е, че средствата за търговско измерване трябва да бъдат собственост на търговеца, но законът така е решил. И ако ние искаме да променим тази ситуация, трябва да накараме съответно народните представители да решат нещо друго, ако не ни харесва тази опция."

Според Николов е абсолютно възможно дистанционните уреди да допринесат и за намаляване на опитите за манипулация от некоректни съседи. 

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители": "Освен това дистанционните уреди дават и още една много хубава опция, която давам отстрани като пример. Ако в момента вие искате да си научите текущата сметка на потребление на мобилния телефон, вие можете да си направите профил в сайта на оператора да видите до днешна дата какво ви е потреблението, а ако имате дистанционни уреди е напълно възможно топлофикационните дружества също да ви осигурят такъв достъп и вие да си знаете потреблението към текущия момент."
 

Топлинните счетоводители предупреждават, че в една сграда уредите могат да бъдат само от един тип и да се отчитат само от една фирма, иначе показанията не биха били коректни. За новините на ТВ+ Бетина Михайлова. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:00
Тенис: Петра Квитова - Анджелик Кербер (Mutua Madrid Open, Мадрид; WTA 1000 - повторение)
21:30
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица