50% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Събота, 17 Октомври 2020 15:34


Половината от населението в България е с високо кръвно. Половината от хората дори не подозират за това и не се лекуват.

Близо половината от българите страдат от артериална хипертония. Големият проблем, е че повечето от тях дори не подозират за това и не се лекуват. Състоянието може да бъде и животозастрашаващо ако не му се обърне внимание на време, обяснява доцент Красимира Христова.

ДОЦ. КРАСИМИРА ХРИСТОВА, НАЧ. ОТДЕЛЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ: "Едно необичайно главоболие. Понякога може и да липсва главоболие . Пациентите не го възпиремат за нещо необичайно в тяхното ежедневие. Последствията, до които може да доведе една нелекувана артериална хипертония са доста. Едно от тях е мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, аневризма на аортата. Това са състояния, които могат да застрашат във всеки един момент човешкия живот."

Иван е с хипертония от три години. Разбира за това, когато започва да се чувства зле без видима причина. 

ИВАН: "Почуствах се много зле. Ужасно главоболие отзад в главата. Доста силен пулс имах. Чувах си пулса в ушите. Доста зле се чувствах. Отидох на лекар и той установи, че имам хипертония."

Много от пациентите може да нямат никакви оплаквания и да разбират за хипертоинята случайно при профилактичен преглед или докато си мерят кръвното налягане вкъщи. 

ДОЦ. КРАСИМИРА ХРИСТОВА, НАЧ. ОТДЕЛЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ: "Повишен холестерол, които имат затлъстяване, които имат бъбречни заболявания. Те са предразположени към развитие на артериална хипертония."

От хипертония са засегнати 80% от хората над 50-годишна възраст у нас . При възрастовата група между 40 и 50 години, процентът е близо 60%, което превръща това заболяване в сериозен проблем. Към рисковите групи се включват бременните и подрастващите.

ДОЦ. КРАСИМИРА ХРИСТОВА, НАЧ. ОТДЕЛЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ: "Уседналия начин на живот. Застояването предимно пред компютрите , както и затлъстяването и нерационалното хранене при децата предизвиква и предразполага към развитието на артериална хипертония."

Доцент Христова съветва при кръвно налягане над 130 на 80 да се потърси лекарска помощ. След обстоен преглед и редовно измерване на кръвното налягане се разбира дали има проблем или състоянието е било инцидентно. При Иван проблем има, но благодарение на потърсената навреме помощ сега всичко е наред.

ИВАН: "Трябва редовно да си пия лекарствата и ако си ги пия всичко е ОК."

За новините на ТВ+ Мая Георгиева.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:00
Тенис: Петра Квитова - Анджелик Кербер (Mutua Madrid Open, Мадрид; WTA 1000 - повторение)
21:30
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица