ОБЩИНИТЕ ЩЕ РЕШАВАТ КЪДЕ ДА СЕ ОТДАВАТ ИМОТИ ЧРЕЗ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПЛАТФОРМИ

Неделя, 18 Октомври 2020 12:49


Европейските общини ще могат да изискват жилищата отдавани за краткосрочен наем през платформи като Airbnb да бъдат в определени квартали или пък да бъдат забранени в други. Това става възможно след решение на съда на ЕС след дългогодишен спор между собственици на подобни имоти и кметството в Париж. Общината може да забрани отдаването на жилища за краткосрочен наем през платформи като Airbnb в определи свои райони. След дългогодишен спор между собственици на аткива имоти и кметството в париж съдът на ЕС излезе с такова решение, което според тях е от оглям обществен интерес. Според кметството в Париж този вид имоти могат да доведат до повишаване на цените за дълготрайните наеми или да доведе до недостиг на жилища в курортните райони.

РУМЕН ДРАГАНОВ, ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ОЦЕНКА НА ТУРИЗМА :

"Беше направено изключително много в големите Европейски и Американски градове. Навсякъде нещата се регулират общо взето нормално. Това е един продукт, който ще продължи да се развива. Airbnb подобрява местните икономики и създава работни места както и да го гледаме. "

Според заместник-председателя на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в България това отдавна се прилага, защото тя издава разрешитените за отдаване под наем.

БРАНИМИР МИЛАНОВ, ЗАМ.-ПРЕДС. НА БХРА 

 " В България това много отдавна е направено. точно общините в България са тези, които категоризирит този тип апартаменти, помещения и т.н. , така че това в България е направено и този бизнес е такъв, какъвто е и нашия. "

Услугата става все по-търсена както по света така и у нас, смята директорът на института за изследване и оценка в туризма Румен Драганов.

 РУМЕН ДРАГАНОВ, ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ОЦЕНКА НА ТУРИЗМА

" Това е една услуга, която използва дигитален макетинг. Т.е. всеки млад човек може да влезе чрез телефона си и да разгледа. Пълна информация какво ще получите като туристическа услуга . Пълен контрол по отношение на това каква е услугата. Това е една система, която работи перфектно. "

B нaчaлoтo нa 2020 г. дъpжaвaтa peши, чe aпартаментите и стаи за гости, които се отдават чрез пoдoбни онлайн платформи, ще плащат патентен и туристически данък. Така те се приравниxa към хотелите и туристическите обекти с най-ниската категория – една звезда.

БРАНИМИР МИЛАНОВ, ЗАМ.-ПРЕДС. НА БХРА:

" Хората, които предлагат тази услуга са наши колеги и изпитват същите затруднения като нашите колеги хотелиери и ресторантьори Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:00
"Разследването на Валя Ахчиева" - авторско предаване за разследваща журналистика
12:00
"Ла Лига: Хроники" - документална поредица
10:50
Тенис: Дженифър Брейди - Вероника Кудерметова (J&T Banka Ostrava Open, Острава; WTA Premier - III четвъртфинал, повторение)