ПРОТИВОГРИПНИТЕ ВАКСИНИ - ЗА ИЛИ ПРОТИВ?

Неделя, 18 Октомври 2020 12:52


Значителен ръст на хората, които искат да се ваксинират срещу грип, отбелязват лекари и фамацевти . В предишните години през есенно-зимния сезон под 3% от населението у нас си поставя противогрипни ваксини.Пред настъпващия грипен сезон в комбинация с коронавирусната инфекция, все повече хора насочват вниманието си към противогрипните ваксини. Според вирусологът Доц. Любомира Николаева комбинацията от два опасни вируса може да се окаже тежко изпитание за всеки, особено за тези в рисковите групи.

"... Противогрипните ваксини не виждам причини, поради които, ако няма съответните противопоказания, да не се ваксинира. Така че лично аз препоръчвам всеки, който има възможност, нека да се ваксинира."

Ваксината предствалява доза, която наподобява четири грипни вируса. Тя се инжектира в тялото и то започва да изгражда антитела. Така при среща с вирусите, имунната система започва да се бори веднага и да ги убива, така че да се избегне заболяване или то да протече по-леко.

Според вирусологът, за да може да се изгради имунитет, ваксината трябва да се направи преди да е настъпил грипният сезон.

"Обикновено грипния сезон в България идва около Нова година и след това, а за изграждането на антитела са необходими около две-три седмици, затова най-добре пресметнатият момент за поставяне на ваксината е началото на месец ноември. Краят на месец октомври, началото на месец ноември, така че през началото на декември да се изградят антителата."

 Имунологът Доц. Андрей Чорбанов е категоричен, че противогрипните ваксини не са ефективни.

"...Грипни ваксини няма и затова в света се отделят колосални суми и много, много милиони фондове, включително в ЕК в момента има огромна програма, която тече за разработването на ваксина. Именно на този аспект трябва да се обърне внимание какво се предлага на пазара. Продуктите, които има на пазара и които са интензивни в ЕС, има само една ваксина, която може да прилична на истинска ваксина, защо? Защото тя съдържа аджорант, британска е и е одобрена за имунизация на хора над 65 години, където действително трябва да се стимулира имунния ..срещу грип. '
Дори и да се ваксинираме гаранция, че няма да се разболеем - няма.

"... Аз почти мога да дам гаранция, че това не променя нищо в статуса му. Просто има много хора, които никога не се разболяват от грип и такива, които боледуват много от грип. Грипната ваксина няма нищо общо, каквато и да е грипна ваксина, с коронавируса и не би могла да има. Като учен никога не бих си сложих такава ваксина, хората, които са около мене, също не си слагат такава ваксина и моите близки не си слагат такава ваксина. "

Доц. Чорбанов смята, че ваксинацията срещу грип е напълно безвредна и остава изцяло личен избор. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
12:30
Новини
12:30
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица
10:50
Тенис: Дженифър Брейди - Вероника Кудерметова (J&T Banka Ostrava Open, Острава; WTA Premier - III четвъртфинал, повторение)