ЩЕ СТАНЕ ЛИ КАДИН МОСТ ПЕШЕХОДЕН

Събота, 21 Ноември 2020 15:58


Близо 500 подписа са събрали жителите на община Невестино с искането след приключване на реновирането на "Кадин мост", той да остане отворен за преминаване на автомобили. Голяма обаче е вероятността - мостът да стане пешеходен. Съоръжението се възстановява почти до автентичния му вид. Жителите на Невестино с подписка след приключване на рехабилитацията на Кадин мост, той да остане отворен за преминаване на автомобили. До сега по моста, който е изграден преди повече от 550 години беше възможно преминаване дори на товарни автомобили. След спечелен проект и реновирането на моста, той трябва да бъде отново покрит с асфалт, само след съгласуване с Националният институт за недвижимо културно наследство. Част от експертите, които са направили проверка са на мнение, че мостът трябва да стане пешеходен.
Димитър Стаменков- кмет на община Невестино: „Ако си позволи някой да затвори моста,хората трябва да минават 4 км.  в обратна посока. И още повече с едно такова ограничение ние лишаваме 10 села в тази посока от транспортна връзка. Мостът искаме да се остане част от пътната инфраструктура, както е ползван 550 години, то това му е предназначението“.
В момента мостът е с големи камъни, по които не може да мине каквото и да било превозно средство. Според хората от Невестино, ако бъде затворен мостът ще бъде затруднено движението на хората от региона.
Любомир Димитров-общински съветник: „Всички хора, които живеят тук не виждаме смисъл да налагаме това ограничение. Сами си слагаме това ограничение и затрудняваме хората, защото този мост не е с отпаднала функция. Моста е в състояние, все едно е правен преди една година и не виждаме смисъл, какво налага до го спират за движение.
Методи Стоянов- жител на Невестино:„Тук в селото сме земеделски район, където има много сенокосачки, мотоблокове с ремаркета, които минават в имотите си да минават и да прекарват продукцията си. Те не могат да минават по този мост в това състояние.Трябва да обикалят“
 Жителите на Невестино са готови и на протестни действия, ако становището на Националния институт е Кадин мост да бъде затворен за автомобили. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:30
"Светът на Ла Лига" - 68 еп., документална поредица
20:00
Футбол: Ел Класико: Реал /М/ - Барселона (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)