КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПРОДЪЛЖАВАТ С ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ

Неделя, 10 Януари 2021 10:36


Първи в президентската инситуция дойдоха представителите на партия "Има такъв народ", но лидерът й Слави Трифонов не присъства на срещата. Те заявиха, че са готови да се съобразят с всяка дата за провеждане на парламентарните избори, която президентът определи.

"Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя."

"Ако ние имаме някакво притеснение за тези избори след протестите цяло лято е че те ще бъдат организирани от управляващата партия."

Последва среща с ръководството на обединението „Демократична България“. Съпредседателят на формацията Христо Иванов отправи три искания:

"ЦИК максимално бързо да публикува подробен здравен протокол, защото това е ключово за доверието на хората в изборния процес - набирането на изборна администация, застъопници.. . На второ място въвеждането на пощенско гласуване - има ясни моделите. Трето - видео излъчване при проброяването на гласовете. Имаме готовност да изготвим законодателни текстове."

Държавният глава се срещна и с представители на гражданската платформа „Изправи се.БГ". От т.нар. Отровното трио предложиха активна регистрация преди избори, гласуване по пощата и задължителна ваксинация на членовете на секционните избирателни комисии. Заради неяснотите около доставката на машини за гласуване Мая Манолова обвини институциите в саботаж.

"Какво имам предвид 2 месеца и половина преди изборите няма доставени машини, няма договор за доставка, не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика - не е ясно как ще бъдат съхранявани, пазени..."

От партия "Възраждане" изразиха подкрепата си за първоначалната дата, която президентът насрочи. За да има висока избирателна активност, трябва да мобилизираме хората, а това е възможно, само ако избирателите са убедени, че изборите ще бъдат честни, това заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

"Трябва да се направят промени, които да гарантират честност - имаме СЕМ, който контролира медиите, но нямаме институция, която да контролира работата на социологическите агенции".

Очаква се до края на януари Румен Радев да насрочи с указ дата за провеждане на парламентарните избори. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:30
"Светът на Ла Лига" - 56 еп., документална поредица
20:00
Футбол: Ейбар - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)