Ние търсим истината с нашите журналистически разследвания.

С методите на документалистиката и журналистическите способи, ние разкриваме факти, документи, свидетели и участници в евентуални неправомерни деяния, извършвани от лица, на които е гласувано обществено доверие.
Специален акцент има корупцията на всички нива в трите власти.Ние сме на страната на истината.


Епизод 10
Епизод 4

ПРОТИВОРЕЧИЕТО BG – БЪРЗИ ТЕСТОВЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Преди два месеца представихме филма „ Противоречието BG – бързи тестове срещу коронавируса”. Разследването ни беше публикувано в сайта EurActiv. И група имунолози и лабораторни лекари обявиха своята идея да направят платформа с резултатите от изследванията за наличие на антитела. И те заявиха, че след като изследват 300 хиляди българи за антитела,” ще освободят страната” – тоест, няма да има нужда българите да стоят в къщи. Това се случи точно в средата на извънредното положение в България заради пандемията и COVID-19.


Филмът беше гледан от над 1 милион души само във Фейсбук в Платформата „Голата истина”. И още над 209 хиляди души в YouTube в канала „Valya Ahchieva”.
Сега, два месеца по-късно, разговаряме с един от главните герои във филма – доц. Емилияна Конова – имунолог от Плевен.


На провокативния въпрос – „ И какво се оказа сега? Като че ли няма нужда от „освободители” в България?”, доц. Конова отговаря:

Ами, да! Като че ли наистина е така. Сега, два месеца по-късно, ние продължаваме да търсим антителата срещу коронавируса и …нашите прогнози не се сбъднаха. Вместо да установим едно нарастване на броя на хората, които са се срещнали с коронавируса, тъй като бяхме в такава обстановка, че ние търсихме имунитета към него, в течение на времето обаче, броят на хората – положителни за антитела намалява.

И ние търсим антитела, но не ги откриваме! Процентите на хората с антитела се стопяваха постепенно с нарастване на броя на изследванията и към днешна дата те са около 3 процента от всички изследвания!”


Цялото предаване с филма и интервюто с имунолога доц. Емилияна Конова,
ГЛЕДАЙТЕ ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=z2nuGZOmLnYЕпизод 3

КОРОНАВИРУСЪТ ЗАРАЗИ ЗДРАВНАТА КАСА В БЪЛГАРИЯ
В село Осина, смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Жената, която беше пациент с онкозаболяване на Университетска болница „Свети Иван Рилски“ и която почина само няколко дни след изписването и, стана причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено – „огнище на коронавирус“. А заразата била донесена от софийската болница.


Управата на болница „Свети Иван Рилски“ реагира публично с остро становище, адресирано до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и до директора на РЗИ-Благоевград – д-р Калоян Калоянов.
“Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата е тръгнала от болницата, тъй като „пациентката с инициали А.Л. никога не е била лекувана „с“ или „от“ коронавирус. Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена. И пациентката е починала, без да има доказана при нея коронавирусна инфекция, по думите на кмета на село Осина – Славчо Хаджиев.“


От болницата настояват за извинение и за опровержение от властите, но сега научаваме, че никой до този момент не е направил това.


А директорът на РЗИ-Благоевград заяви пред нас, че не може да коментира.


С това мълчание здравните власти само създават усещането в нас, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19.


Сякаш стремежът е да има повече „плюсчета“ в изследванията.


И един документ, с който разполагам, отново доказва, че всичко вероятно отива в посока, да се отчитат повече случаи на заразени с коронавирус.


Какъв е този документ?


Какви указания са изпратени „отгоре“ на районните здравни каси в България и на болниците?


Защо не иска да коментира това управителят на НЗОК – г-н Петко Салчев?
Какъв е отговорът на заместник-министъра на здравеопазването – г-жа Жени Начева?


Възможно ли е здрави хора, без клиника и без всякакви симптоми, но с положителен резултат за COVID-19, да бъдат хоспитализирани и болниците да получават пари за това от публичните средства на НЗОК?
Коментар на проф. Генчо Начев.
Всичко това, можете да гледате:
ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=xDSKF1NIC1YЕпизод 2

ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ДО СЕЛО ОСИНА:
КОЙ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТЕСТОВЕТЕ ЗА COVID-19?
Здравни работници от Александровска болница ни сигнализираха, че не им предоставят вече 3 седмици резултатите от изследванията за COVID-19, въпреки че са си ги искали от лабораторията. Отговорът: били изпратени на заместник-директора на болницата – г-жа Мария Куманова. А тя в интервю пред нашата камера не успя да обясни причините за това. И обеща, че ще дадат резултатите на своите служители. Председателят на Комисията за защита на личните данни г-н Венцислав Караджов заяви, че ако не бъдат предоставени данните от изследванията на здравните работници, направени в лаборатория, то това би било нарушение на медицинския стандарт по „Клинична лаборатория“. И наистина, управата на Александровска болница, само няколко дни след това изпрати въпросните документи на всички изследвани в отделните клиники.


Само че, ние продължаваме да получаваме сигнали от цялата страна, че хората се изследват, карантинират ги от РЗИ за 28 дни в къщи, без да им дадат документа, в който пише, че изследването за COVID-19 е с положителен резултат.


Един такъв случай е в село Осина, Община Сатовча. Това село стана известно с това, че пациент, лежал в една софийска болница, завръщайки се в къщи на село е починал. И бил починал от коронавируса. Тогава от РЗИ-Благоевград карантинираха хората, които са имали контакт с неговите близки – 23-ма души. И Румяна З. е сред тях. Тя и двете и деца стоят заключени в къщата си в село Осина, защото били дали положителен резултат за COVID-19.
Но, Румяна не вярва, че е заразена сега с вируса, защото твърди, че най-вероятно е изкарала вирусната инфекция още през месец Март. На 30.03.20 година, била отишла в спешния кабинет в Сатовча, защото била много зле. Била с всички симптоми на вируса. Поискала да и направят изследване, но от там и отказали. И я изпратили при личния и лекар. А той и бил казал, че имала алергия. Изписали и антибиотик и с него жената излекувала за няколко дни и болките в гърдите, и ужасната кашлица, и температурата. След това се възстановила. И тя и двете и деца са в отлично здраве в момента. Но, изследването на РЗИ-Благоевград дало положителен резултат и за нея, и за двете и момичета. Румяна не вярва на положителния резултат. Поискала от РЗИ-Благоевград да и покажат документа, но от там отказали.
Тогава тя намира през Интернет телефона на доц. Атанас Мангъров и разговаря с него. След това и ние се свързахме с нея.


Карантинираната жена пита доц. Мангъров:


Възможно ли е през месец Март да е изкарала коронавирусната инфекция, а сега още да отделя вируса, макар и напълно здрава?


Да, възможно е – отговаря доц. Мангъров. Коронавирусът е известен с това, че още дълго време се отделя в човешкия организъм. Но, това, което не са направили здравните власти е, че тогава, през месец Март, не са изследвали жената за COVID-19, а сега не са я изследвали за антитела. За да се разбере, има ли тя изграден имунитет срещу коронавируса? За да бъде по-спокойна майката на две деца.


Така, само на базата на едностранчиво изследване, без да очертаят обективната епидемиологична картина на коронавируса за това семейство, те ги затварят в къщи.


А Румяна и децата и вече психически не се чувстват добре. Защото в селото се отнасяли с тях като с „чумави“, по думите на доц. Мангъров. На децата се подигравали съучениците им, по време на онлайн-обучението. И голямата 14-годишна дъщеря всеки ден плачела от това.


Вероятно им трябва и помощта на психолог.


Съветът на доц. Атанас Мангъров към жената с двете и дъщери:


„Трябва да се успокои Румяна, за да не се побърка!“
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=W_qD-J3AtJs


Епизод 1

В БАНСКО – СКРИТИ ТЕСТОВЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, В СОФИЯ – ГРЕШКИ В РЕЗУЛТАТИТЕ И КАРАНТИНА, СЛЕД 4 ОТРИЦАТЕЛНИ PSR ТЕСТА ЗА COVID-19!Валя Ахчиева пред поликлиниката в Банско

Разследването ни показа, как в Банско – заключеният град, правят бързи тестове на хората за антитела и не им показват резултатите, въпреки че, правата им на пациенти и нормативната база за личните данни изискват това. И според данните на РЗИ-Благоевград, при 1300 изследвани в Банско, само 8 процента от тях са се срещнали с коронавируса и имат образувани антитела. А след изследването им и с PSR, няма нито един положителен резултат за COVID-19 към момента!


Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването коментира тези факти. Според него, това е доказателство, че в Банско не е имало взрив на епидемията, както беше обявено. Банско не е бил “Българският Ухан”, както беше създадено впечатление от българските здравни власти. И мерките, които са били взети спрямо града – той да бъде заключен за 14 дни – не отговарят на фактите сега. А кметът на Банско не може да прави снимки на резултатите от изследванията на хората и да разполага с тях, както беше обявено от служителите на РЗИ-Благоевград. Това са лични данни на хората и те имат право да си ги получат. И само личните им лекари имат право на достъп до тях. А при определени условия в закона, резултатите могат да получат и трети лица – каквито са например РЗИ-тата в страната. Нарушени са правата на изследваните хора в Банско.


Разследването ни разкрива и случай на сгрешени резултати в изследванията за PSR на една жена от София. След като изследват Радостина З., заради контакт с възрастна жена, вдигнала температура, първият и тест е бил “положителен” за COVID-19. И РЗИ-София я поставя под карантина за 28 дни. В същото време, резултатът на възрастната жена е отрицателен, както и на другите членове на семейството на Радостина. Тъй като тя е без никакви симптоми, прави си второ изследване след няколко дни. Резултатът е вече “отрицателен” за COVID-19. След още няколко дни, тя си прави второ изследване – отново “отрицателен“ резултат. Заключената в къщи жена иска от РЗИ-София да и вдигнат карантината, но от там отказват да направят това. Радостина си прави трето изследване. После още едно – четвърто. Всички те са “отрицателни”. Взема и документ от лекаря във ВМА, в който пише, че вероятно става дума за сгрешен резултат при първото изследване с положителен резултат. Лекарят от ВМА пише, че Радостина е клинично здрава. Тя разполага с всички документи за всичките си изследвания – един положителен и след това - 4 отрицателни резултата от PSR и един отрицателен бърз тест ELIZA за антитела. Всички документи доказват, че жената не се е срещала с коронавируса.


Въпреки това, РЗИ-София отказват да вдигнат карантината и, защото имало било заповед на министъра на здравеопазването. През това време Радостина е съкратена от работа заради извънредното положение. Но, получава възможност да започне нова работа от 01.05.20. Само че, това не се случва, защото тя е заключена в къщи, под карантина, с всичките и документи с отрицателни резултати за COVID-19.


Ето как, един случайно сгрешен резултат, комбиниран с неадекватната реакция на българските здравни власти променят съдби на хора.Д-р Георги Тодоров от Русе

“Това е незаконно задържане на човек! И жената трябва да си намери адвокат и да ги съди!” - така коментира казуса лабораторният лекар д-р Георги Тодоров от Русе.


”Да, могат да станат случайни грешки. – продължава той. - Може по време на изследването да е станало всичко. В това число и да се пренесе зараза от един резултат на човек на друг човек. Но когато един лекар-инфекционист е прегледал жената, написал е, че тя е клинично здрава, написал е, че вероятно е сгрешен първия положителен резултат, то няма как някакви чиновници от РЗИ да решават вместо лекаря! Да не би вече, ние лекарите, да нямаме право да преглеждаме?!... Това е незаконно задържане! Да води дело жената!”
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=3v1llT4Gl3Q
 
 

тогава, сега и завинагиПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗКУСТВО
Събота и неделя от 08:00 ч.ТЕЛЕВИЗИОННА ПОРЕДИЦА ЗА ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ
Събота от 07:30 ч.ДОКУМЕНТАЛНА ПОРЕДИЦА
Всеки делничен ден от 18:00 ч.
 
Разследването
 на ВАЛЯ АХЧИЕВА
АВТОРСКО ПРЕДАВАНЕ ЗА РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА

Всеки вторник от 21:00 ч.

Повторения:
Четвъртък - 23:00 ч.
Петък - 07:00 ч.
Събота - 12:00 ч.
Неделя - 09:00 ч.ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
13:00
Новини
13:00
Тенис: Елина Свитолина - Мари Бузкова (Abierto GNP Seguros, Монтерей; WTA International - финал, повторение)
12:55
"Ла Лига: Говорим за футбол с Маурисио Почетино" - 6 еп., документална поредица