Ние търсим истината с нашите журналистически разследвания.

С методите на документалистиката и журналистическите способи, ние разкриваме факти, документи, свидетели и участници в евентуални неправомерни деяния, извършвани от лица, на които е гласувано обществено доверие.
Специален акцент има корупцията на всички нива в трите власти.Ние сме на страната на истината.
Епизод 6

НЕНАКАЗАНИТЕ ОТРОВИТЕЛИ НА ПЧЕЛИТЕ
втора част
Пчелите умират.


Три години поред, за пчеларите в Плевенския регион, това е голяма трагедия. Арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества и отровата убива пчелите. И не само тях. Разказват, че има открити умрели птици, животни, влечуги. И в почвата, и в растенията са открити тези отрови с лабораторни изследвания на акредитирана европейска лаборатория. А експерти твърдят, че тези вещества вредят и на хората.


Само че, властите не правят нищо.


Бездействал е контролният орган – Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен, след като не са сигнализирали прокуратурата за това. Министерството на земеделието – и те не са направили нищо, след като погазването на европейското законодателство продължава години наред.


И прокуратурата не е разследвала досега, след като прокурорите в Плевен не били откривали престъпление.


И така, отровителите остават ненаказани.
Пчеларите се гневят и искат да спре този терор. Твърдят, че една и съща фирма прави това – „Сортови семена – Вардим”, която е свързана с „Октопод инвест холдинг” и Светлозар Дичевски.


Коя е фирмата „Октопод инвест холдинг”? Кой е Светлозар Дичевски?


Разперило ли е чадър Министерството на земеделието, храните и горите над отровителите? Защо на сайта на Българската агенция по безопасност на храните се публикуват факти от лабораторни изследвания в Плевенския регион, а накрая се прави грешен извод? Как се подменя истината?
Може ли да се манипулират пчелните и растителните проби и от кого, за да се повлияе на резултата от лабораторните изследвания?


Защо експерт-химик от акредитирана европейска лаборатория твърди, че в един от случаите има „явна манипулация на пробите”?


Всичко това, можете да гледате в „Разследването на Валя Ахчиева”ТУК :https://www.youtube.com/watch?v=zQfOMT2WKuU

Епизод 5

НЕНАКАЗАНИТЕ ОТРОВИТЕЛИ НА ПЧЕЛИТЕ
първа част
В ранната утрин на 12-ти май, тази година, още преди изгрев слънце, пчелари отиват на своя пчелин в землището на село Петокладенци. Знаят, че от предния ден започва сеитбата на царевицата от фирмата „Сортови семена – Вардим” – от 11-ти до 13-ти май, не само в тяхното село, а и в съседните му – Стежерово, Божурлук и Татари. Така е написал и представляващият фирмата – Светлозар Дичевски в Уведомително писмо до кмета на село Петокладенци.


Само че, отивайки на пчелина, стопаните усетили, че не могат да дишат. Толкова задушлив бил въздухът тогава. И пчелите… започнали да умират. Морът сред пчелите в този край на Плевенския регион продължил цели 3 дни! Пчеларите ги загребвали с лопати, пълнели чувалите с мъртви пчели и… знаели каква е по-нататък процедурата.


Защото, това не им се случвало за първи път. А цели 3 години поред!
Защо 3 години продължава трагедията с отравянето на пчелите?


Какво пише в протоколите от лабораторните изследвания?


Защо в пчелните проби, в растенията и в почвата в Плевенския край се откриват забранени за употреба в ЕС вещества за растителна защита?


Защо контролният орган – Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен не изпраща сигнал в прокуратурата с документите за това?


Защо остават ненаказани отровителите?


Кой ръси отровата в природата, която според експерти вреди и на хората?


Отговорите на всички тези въпроси, можете да откриете в журналистическото ни разследване.
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=v8BHILVtEIE


Епизод 4

ПРОТИВОРЕЧИЕТО BG – БЪРЗИ ТЕСТОВЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Преди два месеца представихме филма „ Противоречието BG – бързи тестове срещу коронавируса”. Разследването ни беше публикувано в сайта EurActiv. И група имунолози и лабораторни лекари обявиха своята идея да направят платформа с резултатите от изследванията за наличие на антитела. И те заявиха, че след като изследват 300 хиляди българи за антитела,” ще освободят страната” – тоест, няма да има нужда българите да стоят в къщи. Това се случи точно в средата на извънредното положение в България заради пандемията и COVID-19.


Филмът беше гледан от над 1 милион души само във Фейсбук в Платформата „Голата истина”. И още над 209 хиляди души в YouTube в канала „Valya Ahchieva”.
Сега, два месеца по-късно, разговаряме с един от главните герои във филма – доц. Емилияна Конова – имунолог от Плевен.


На провокативния въпрос – „ И какво се оказа сега? Като че ли няма нужда от „освободители” в България?”, доц. Конова отговаря:

Ами, да! Като че ли наистина е така. Сега, два месеца по-късно, ние продължаваме да търсим антителата срещу коронавируса и …нашите прогнози не се сбъднаха. Вместо да установим едно нарастване на броя на хората, които са се срещнали с коронавируса, тъй като бяхме в такава обстановка, че ние търсихме имунитета към него, в течение на времето обаче, броят на хората – положителни за антитела намалява.

И ние търсим антитела, но не ги откриваме! Процентите на хората с антитела се стопяваха постепенно с нарастване на броя на изследванията и към днешна дата те са около 3 процента от всички изследвания!”


Цялото предаване с филма и интервюто с имунолога доц. Емилияна Конова,
ГЛЕДАЙТЕ ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=z2nuGZOmLnYЕпизод 3

КОРОНАВИРУСЪТ ЗАРАЗИ ЗДРАВНАТА КАСА В БЪЛГАРИЯ
В село Осина, смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Жената, която беше пациент с онкозаболяване на Университетска болница „Свети Иван Рилски“ и която почина само няколко дни след изписването и, стана причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено – „огнище на коронавирус“. А заразата била донесена от софийската болница.


Управата на болница „Свети Иван Рилски“ реагира публично с остро становище, адресирано до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и до директора на РЗИ-Благоевград – д-р Калоян Калоянов.
“Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата е тръгнала от болницата, тъй като „пациентката с инициали А.Л. никога не е била лекувана „с“ или „от“ коронавирус. Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена. И пациентката е починала, без да има доказана при нея коронавирусна инфекция, по думите на кмета на село Осина – Славчо Хаджиев.“


От болницата настояват за извинение и за опровержение от властите, но сега научаваме, че никой до този момент не е направил това.


А директорът на РЗИ-Благоевград заяви пред нас, че не може да коментира.


С това мълчание здравните власти само създават усещането в нас, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19.


Сякаш стремежът е да има повече „плюсчета“ в изследванията.


И един документ, с който разполагам, отново доказва, че всичко вероятно отива в посока, да се отчитат повече случаи на заразени с коронавирус.


Какъв е този документ?


Какви указания са изпратени „отгоре“ на районните здравни каси в България и на болниците?


Защо не иска да коментира това управителят на НЗОК – г-н Петко Салчев?
Какъв е отговорът на заместник-министъра на здравеопазването – г-жа Жени Начева?


Възможно ли е здрави хора, без клиника и без всякакви симптоми, но с положителен резултат за COVID-19, да бъдат хоспитализирани и болниците да получават пари за това от публичните средства на НЗОК?
Коментар на проф. Генчо Начев.
Всичко това, можете да гледате:
ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=xDSKF1NIC1YЕпизод 2

ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ДО СЕЛО ОСИНА:
КОЙ ИСКА ДА КОНТРОЛИРА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТЕСТОВЕТЕ ЗА COVID-19?
Здравни работници от Александровска болница ни сигнализираха, че не им предоставят вече 3 седмици резултатите от изследванията за COVID-19, въпреки че са си ги искали от лабораторията. Отговорът: били изпратени на заместник-директора на болницата – г-жа Мария Куманова. А тя в интервю пред нашата камера не успя да обясни причините за това. И обеща, че ще дадат резултатите на своите служители. Председателят на Комисията за защита на личните данни г-н Венцислав Караджов заяви, че ако не бъдат предоставени данните от изследванията на здравните работници, направени в лаборатория, то това би било нарушение на медицинския стандарт по „Клинична лаборатория“. И наистина, управата на Александровска болница, само няколко дни след това изпрати въпросните документи на всички изследвани в отделните клиники.


Само че, ние продължаваме да получаваме сигнали от цялата страна, че хората се изследват, карантинират ги от РЗИ за 28 дни в къщи, без да им дадат документа, в който пише, че изследването за COVID-19 е с положителен резултат.


Един такъв случай е в село Осина, Община Сатовча. Това село стана известно с това, че пациент, лежал в една софийска болница, завръщайки се в къщи на село е починал. И бил починал от коронавируса. Тогава от РЗИ-Благоевград карантинираха хората, които са имали контакт с неговите близки – 23-ма души. И Румяна З. е сред тях. Тя и двете и деца стоят заключени в къщата си в село Осина, защото били дали положителен резултат за COVID-19.
Но, Румяна не вярва, че е заразена сега с вируса, защото твърди, че най-вероятно е изкарала вирусната инфекция още през месец Март. На 30.03.20 година, била отишла в спешния кабинет в Сатовча, защото била много зле. Била с всички симптоми на вируса. Поискала да и направят изследване, но от там и отказали. И я изпратили при личния и лекар. А той и бил казал, че имала алергия. Изписали и антибиотик и с него жената излекувала за няколко дни и болките в гърдите, и ужасната кашлица, и температурата. След това се възстановила. И тя и двете и деца са в отлично здраве в момента. Но, изследването на РЗИ-Благоевград дало положителен резултат и за нея, и за двете и момичета. Румяна не вярва на положителния резултат. Поискала от РЗИ-Благоевград да и покажат документа, но от там отказали.
Тогава тя намира през Интернет телефона на доц. Атанас Мангъров и разговаря с него. След това и ние се свързахме с нея.


Карантинираната жена пита доц. Мангъров:


Възможно ли е през месец Март да е изкарала коронавирусната инфекция, а сега още да отделя вируса, макар и напълно здрава?


Да, възможно е – отговаря доц. Мангъров. Коронавирусът е известен с това, че още дълго време се отделя в човешкия организъм. Но, това, което не са направили здравните власти е, че тогава, през месец Март, не са изследвали жената за COVID-19, а сега не са я изследвали за антитела. За да се разбере, има ли тя изграден имунитет срещу коронавируса? За да бъде по-спокойна майката на две деца.


Така, само на базата на едностранчиво изследване, без да очертаят обективната епидемиологична картина на коронавируса за това семейство, те ги затварят в къщи.


А Румяна и децата и вече психически не се чувстват добре. Защото в селото се отнасяли с тях като с „чумави“, по думите на доц. Мангъров. На децата се подигравали съучениците им, по време на онлайн-обучението. И голямата 14-годишна дъщеря всеки ден плачела от това.


Вероятно им трябва и помощта на психолог.


Съветът на доц. Атанас Мангъров към жената с двете и дъщери:


„Трябва да се успокои Румяна, за да не се побърка!“
ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНЕТО ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=W_qD-J3AtJs


 
 

с Веселин ДремджиевПРЕДАВАНЕ ЗА АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ ПО АКТУАЛНИ ТЕМИ
Всеки делничен ден от 20:00 ч.
с Радостин СпасовСПОРТНО ПРЕДАВАНЕ
Неделя от 17:30 ч.ДОКУМЕНТАЛНА ПОРЕДИЦА
Всеки делничен ден от 18:00 ч.
 
Разследването
 на ВАЛЯ АХЧИЕВА
АВТОРСКО ПРЕДАВАНЕ ЗА РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА

Вторник, 10 ноември от 21:00 ч.

Повторения:
Четвъртък - 23:00 ч.
Петък - 07:00 ч.
Събота - 12:00 ч.
Неделя - 09:00 ч.ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:00
Новини
21:00
Тенис: Светлана Кузнецова - Елина Свитолина (Internazionali BNL dItalia, Рим; WTA Premier - повторение)
21:20
Пряко: Футбол: Коментарно студио (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)